Naslovnica Ekskluzivno Džebić trans kupio još jedan Mercedes Sprinter

Džebić trans kupio još jedan Mercedes Sprinter

1355
0
PODIJELI

Pisali smo prije dva mjeseca da je pridošlica u kompaniji Džebić trans iz Velike Kladuše bio Mercedes Sprinter 518, a sada su do nas stigle nove vijesti iz ove kompanije. Spominjani Sprinter je napustio kompaniju, a u zamjenu je stigao novi. Takoreći, došlo je do unaprijeđenja – Sprintera je zamjenio Sprinter, sivu boju nadomjestila siva boja, jedino je slabiji model starije generacije 518 zamjenio jači model novije generacije 519.

Uvijek ljubazni menadžer kompanije Haris Džebić nam je i ovaj put ustupio fotografije i informacije, a prvi upit je bio zašto tako brza zamjena vozila u floti, na što smo dobili odgovor: “Brzo nakon što smo kupili prethodni Sprinter javila se opcija i kupovine ovog novijeg Sprintera, međutim u tom trenutku je bilo previše da uzmemo i drugi Sprinter. Ipak, razvoj situacije nam je išao na ruku pa se javio kupac za prvi Sprinter, nakon čega se otvorilo mjesto u floti za novi Sprinter kao i finansijska konstrukcija pa smo spojili ugodno sa korisnim.”

Kao što smo spomenuli, sada se radi o modeli Sprinter 519 CDI, a Džebić trans mu je tek drugi vlasnik, pošto je vozilo novo kupljeno u Sloveniji. To znači i da kilometraža nije velika, pošto je vozilo radilo isključivo vanredni prevoz, što svjedoči i tahograf koji je pokazivao tek nešto više od 156.000 kilometara. Kao što se da zaključiti vozilo ima V6 motor zapremine 3.0 i isporučuje 190 KS u kombinaciji sa ručnim mjenjačem. Inače, zanimljivo je spomenuti da ovaj motor više nije dostupan na Sprinterima najnovije generacije pošto su sve izdvedbe od prošle godine opremljene sa 2.0 motorom.

No da se vratimo mi našoj zvijezdi dana. Vanjski izgled karakteriše i naglašeni agresivni sportski prednji branik koji je prilično nizak. Vidljivo je i da je vozilo opremljeno sa hrom dodacima koji se nalaze na prednjoj maski, retrovizorima i ručkama vrata te naravno ratkapama. Yilkarova velika klima je u boji vozila, a vanjski izgled zaokružuju velika panoramska stakla u crnoj boji. Prtljažni prostor je dosta prostran i dubok tako da ne bi trebalo biti problema sa prihvatom prtljage.

U unutrašnjosti se može smjestiti 23 putnika plus vozač. Sjedišta su proizvođača Intap i urađena su u turističkoj izvedbi. To podrazumjeva anatomska sjedišta sa opcijom obaranja naslonjača, rukohvatima, mrežicama za lične stvari i stolićem na preklop. Naravno, svako sjedište ima i sigurnosne pojaseve. Iznad svakog reda sjedišta se nalaze galerije za ručni prtljag, a ispod njih indivudalna rasvjeta, zvučnik i difuzori za vazduh. Također, svaki drugi red sjedišta je opremljen i sa USB priključcima. Putnicima će tokom putovanja na raspolaganju biti sistemi grijanja (radijator i kalolifer) i klimatizacije, kao i mikrofon te audio i video sistem sa preklopnim LCD monitorom.

Unutrašnjost je urađena u luksuznom stilu tkanine na romboide te kože uz veliki znak Mercedesa na krovu vozila. Sve to prati i ukusno urađena noćna rasvjeta u plavoj boji. Interesantno je da vozilo ima zračne jastuke na zadnjoj osovini, što će svakako povećati udobnost tokom vožnje. Vozaču će radi veće sigurnosti biti na raspolaganju i kameru za vožnju unazad uz standardne Mercedesove sigurnosne sisteme.

Zahvaljujemo se gospodinu Džebiću na informacijama i materijalu te im želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!