Naslovnica Novosti U Magdeburg stiglo 26 MAN hibridnih autobusa

U Magdeburg stiglo 26 MAN hibridnih autobusa

585
0
PODIJELI

Magdeburger Verkehrsbetriebe GmbH & Co. KG (MVB) je dobio 26 novih gradskih autobusa MAN Lion's City sa EfficientHybrid tehnologijom. Kupovinom 26 novih gradskih autobusa MAN Lion's City s hibridnom tehnologijom, bit će zamijenjena polovina postojećeg voznog parka Magdeburger Verkehrsbetriebe GmbH & Co. KG (MVB). Hibridni autobusi se mogu koristiti na svim linijama koje ova kompanija obavlja.

“Novi autobusi su neophodni da bi se starija vozila mogla staviti van pogona. Istovremeno ćemo značajno povećati udobnost za naše putnike, što mi je veoma drago”, objasnila je generalna direktorica MVB Birgit Münster-Rendel na predstavljanju novih vozila.

MAN Lion's City 12 pokreće 6-cilindarski redni motor sa 330 KS (243 kW) koji zadovoljava Euro 6D standard emisije. MAN EfficientHybrid sistem također smanjuje potrošnju goriva i emisije zagađivača. Glavna komponenta hibridne tehnologije je robustan elektromotor koji je otporan na habanje i ne zahtijeva održavanje, a koji je ugrađen u pogon između motora i mjenjača. Prilikom kretanja ili kočenja, starter generator radilice radi kao generator (alternator) i obrnuto kao starter (starter).

Sa dužinom od 12,2 metra, hibridni autobusi nude prostor za ukupno 92 putnika. Indirektno LED ambijentalno osvjetljenje osigurava bolji osjećaj u putničkom prostoru zahvaljujući svojoj mogućnosti zatamnjivanja i prirodnom svjetlu odozgo. Razmotrena je i opcija punjenja pametnih telefona i tableta putnika tokom putovanja. Na primjer, duple USB utičnice za punjenje su pričvršćene na bočni zid u svakom redu sjedišta ili su dostupne direktno ispod dugmeta za invalidska kolica. Kako bi se vozači autobusa što bolje zaštitili od moguće infekcije korona virusom ili drugim infekcijama, svi autobusi su opremljeni higijenskim zaštitnim zidom.

“Veoma smo zadovoljni što nam je Magdeburger Verkehrsbetriebe ukazao povjerenje ovom opsežnom narudžbom. Uvjereni smo da će s ovim novim MAN hibridnim autobusima javni prevoz u glavnom gradu pokrajine Saksonija-Anhalt biti ne samo udobniji, već prije svega ekološki prihvatljiviji”, izjavio je Steffen Eimer, regionalni menadžer za autobuse u sjeveroistočnoj regiji u MAN Truck & Bus Germany.

U prosjeku, MVB dnevno preveze više od 110.000 putnika na devet tramvajskih i 15 autobuskih linija.  U 2022. i 2023. godini, još 17 zglobnih autobusa MAN Lion's City 18 s tehnologijom MAN EfficientHybrid bit će isporučeno kompaniji za javni prevoz iz Magdeburga.