Naslovnica Ekskluzivno Kuna tours: Za jubilarno 10. vozilo u floti – Neoplan Cityliner!

Kuna tours: Za jubilarno 10. vozilo u floti – Neoplan Cityliner!

1492
0
PODIJELI

Prošle sedmice je u MAN Importer BH u Sarajevu izvršena primopredaja vozila za kompaniju Kuna tours iz Foče. Kompanija je osnovana 2014. godine sa ciljem redovnog prevoza na opštini Foča te po potrebi i vanredne vožnje. Iako relativno mlada, ova kompanija je uspjela da napravi dosta zapažene rezultate i Kuna tours se može pohvaliti sa devet voznih jedinica. Čast da bude jubilarno, 10. po redu, vozilo u voznom parku pala je na autobuski klasik – Neoplan Cityliner N1216 HD.

Gospodin Njegoš Kunarac, direktor Kuna tours, rekao nam je da je nakon što su zadnje tri prinove bile relativno manje (dva Sprintera i jedna Temsa Opalin), na red je došlo i jedno veće, a sa Citylinerom se ne može pogriješiti. Zanimljivo je i to što je zapravo prvo vozilo u floti bio Neoplan Cityliner, ali model N116.

Vozilo je i danas u kompaniji, pa će tako dočekati svog “mlađeg” brata. Novo vozilo u floti je 2007. godina, a upravo te godine je dobio i nagradu Autobus godine u Bosni i Hercegovini. O njegovom atraktivnom i bezvremenskom izgledu ne treba trošiti riječi pošto autobus govori sam za sebe. Činjenica je da je Cityliner jedan od najdugovječnijih modela na svjetskoj autobuskoj sceni.

Autobus je bijele boje, a opremljen je i pripadajućim setom ratkapa. Radi se o standardnoj dvoosovinskoj izvedbi dužine 12,2 metra sa respektabilnih 9,4 m3 prostora za prtljag. Vozilo pozadi ima i nosače ski-kofera s 13-polnom utičnicom te bočne paralelogramske poklopce za prtljag uz centralno zaključavanje prtljažnika. Opremljen je sa MANovim Euro 4 motorom snage 294 kW to jest 400 konjskih snaga. Maksimalnu snagu iz motora izvući će automatski 12-brzinski mjenjač ZF TipMatic. Naravno, vozilo je opremljeno sa sigurnosnim sistemima kao što su elektronski kočioni sistem (EBS) s ABS i ASR sistemima te elektronskim programom stabilnosti.

Vozaču će na raspolaganju biti i ZF Intarder te tempomat. Kada smo spomenuli vozača i njegov radni prostor, njime dominira multifunkcionalni volan sa Neoplanovim logom. Sjedište vozača je Isringhausen sa presvlakom kao i putnička sjedišta. Leđni i bočni profili su anatomski, a tu su još i sigurnosni pojas, preklopivi naslon za ruku lijevo te grijanje sjedišta. Također, u vozačevom prostoru se nalaze i utičnice 12V i 24V.

Dalje u putnički prostor, osim vozača i suvozača, se može smjestiti 49 putnika na udobna Vogel Eco sjedišta. Sjedišta imaju opciju obaranja naslona i bočnog izmicanja. Preklopni stolići, podesivi oslonci za noge, rukohvati, nasloni za ruke i mrežice za novine su standardna oprema na ovom tipu sjedišta. Police za ručnu prtljagu nalaze se duž cijelog putničkog prostora, a na krovu se nalaze i dva otvora koja služe kao izlaz u slučaju opasnosti, a koja su električno pokretana. Naravno uz stakla se nalaze i čekići za razbijanje bočnih izlaza u slučaju opasnosti, sa zaštitom protiv krađe.

Autobus je opremjen i sa frižiderom zapremine 56 litara smještenim naprijed uz priprema za ugradnju dodatnog frižidera kod drugih vrata. Toalet, visine 1.800 mm se nalaze kod drugih vrata, a preko puta njega se nalazi kuhinja FRENZEL FOB550 s uređajem za kafu. Za pravu temperaturu u vozilu biće zadužen klima-uređaj Neoman i dodatni grijač rashladne tekućine Webasto Thermo 350. Da vrijeme putovanja prođe brže i zabavnije pobrinut će se video sistem sa 2 LCD monitora naprijed i ispred zadnjih vrata. Radio s CD i DVD-playerom Blaupunkt Profesional Line ugrađen je u instrument-tablu, a vozilo posjeduje i antenu za radio, GSM i GPS, zvučnike u putničkom prostoru te dva Blaupunkt mikrofona za vozača i suvozača. Od ostale opreme možemo spomenuti da vozač ima monitor za nadzor vožnje unazad preko kamere smještene na zadnjem dijelu vozila, zvučni signal kod vožnje unazad, digitalni sat naprijed s prikazom vanjske temperature, a vozilo ima i rezervoar zapremine 480 litara.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Kuna tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!