Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Livno ima novu Kraljicu!

EKSKLUZIVNO: Livno ima novu Kraljicu!

1754
0
PODIJELI

Kada je prije mjesec dana ekipa iz kompanije Livno bus na svojim društvenim mrežama podjelila informaciju da se sprema Setra serije 500 kao novo pojačanje, mnogi su ostali u čudu. Ipak, poznavajući menadžment kompanije i znajući da ne rade ništa bez unaprijed definisanog plana i posloženih činjenica, mi smo bili spremni, te smo odmah počeli pripremati naše aprate. Mjesec dana nakon toga, nova Kraljica – ne samo da je stigla u Livno, nego je već odradila i prve vožnje. S pravom se može reći da sada Livno ima novu Kraljicu!

Kao što se vidi radi se o Setri 516 HDH, koja je u fabričkoj sivoj boji, baš onakvoj kakvu Livnjaci vole te su se njihov logo i šema uklopili prirodno. Model je iz game TopClass, što sigurno garantuje mnogo opreme i luksuza, ali i sigurnosnih značajki. Impozantna Kraljica je 2015. godište i pogoni je Mercedesov Euro 6 motor snage 375 kW. U praksi to znači da je ergela Livno busa pojačana sa još 510 “konjića”, a sve u kombinaciji sa Mercedesovim PowerShift mjenjačem. U trenutku naše posjete i slikanja vozila, tahograf je pokazivao nešto više od 430.000 pređenih kilometara.

Sa svojom dužinom od 13,3 metra i tri osovine ima kapacitet od 56 putnika i vozača. To znači da će putnici bez obzira na daljinu putovanja imalli maksimalnu udobnost i komfor. Baš kako i priliči jednom autobusu kojeg nazivaju “Kraljicom svih autobusa”. Putnicima će na raspolaganju biti sistem grijanja i klimatizacije EvoCool Top Air koji je iz domaćih Daimlerovih redova. Interesantno je da je unutrašnja visina u vozilu 2,1 metar što je znatno više od konkurencije pa ni visoki putnici neće imati problema. Da bi ionako udobno i sigurno putovanje bilo još bolje pobrinut će se audio/video sistem, tolaet, kuhinja, pretvarač struje na 220 V sa utičnicama po busu i wi-fi internet. Još jedna stvar koju ovu Setru izdvaja od drugih autobusa i koja će putovanje učiti posebno zanimljivim je i panoramski krov, prepoznatljiv detalj mnogih Setra autobusa.

Vozaču su na raspolaganju svi sigurnosni sistemi koji su dostupni na tržištu, a znamo da Daimlerovi autobusi prednjače u tom segmentu. Sjedište vozača će osigurati maksimalno udoban radni prostor i za vozača uz olakšice kao što su multifunkcionalni volan, posebni klima uređaj, mikrofon i USB priključci. Kapacitet rezervoara je također na zadovoljavajućem nivou, a kada govorimo o zadovoljavanju potreba – prtljag sa ovim vozilom neće biti problem pošto su vozila u HDH izvedbi posebno izdašna sa prtljažnim kapacitetom.

Gospodina Pavlinovića, glavnokomandujućeg u kompaniji Livno bus, odmah smo morali pitati odakle Setra u voznom parku nakon uglavnom vozila iz NeoMan grupacije, na što smo dobili odgovor: “Od samog početka rada naš naglasak je na samom kvalitetu usluge u svim segmentima, od ljudi u logistici, web stranice, vozača pa i samih autobusa. Sa Neoplan i MAN autobusima smo taj iskorak i napravili, a Setra kao Setra je samo nastavak naše poslovne politike. To zapravo govori i pokazuje da za naše putnike biramo samo najbolje. Činjenica da smo sa Setrom krenuli na domaćim linijama govori sama za sebe i o onome što nudimo našim putnicima.”

Također, zanimalo nas je šta se novo radi i priprema ovih dana u kompaniji i šta nas to čeka sve do kraja godine, a gospodin Pavlinović nam je misteriozno odgovorio: “Plan za ostatak godine je dosta visoko postavljen… Bit će tu još autobusa, ali i nekih logističkih novosti sa kojim Livno Bus dižemo na stepenicu više i nadamo se da će to prepoznati i putnici kojih je svakog mjeseca sve više.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!