Naslovnica Novosti ÖBB Postbus kupuje do 106 ekoloških Solaris autobusa

ÖBB Postbus kupuje do 106 ekoloških Solaris autobusa

644
0
PODIJELI

U februaru ove godine, Solaris i Österreichische Postbus AG, najveća autobuska kompanija u Austriji i lider u regionalnom autobuskom prevozu, zaključili su okvirni ugovor za isporuku do 106 najmodernijih i ekološki prihvatljivih autobusa. Eventualne narudžbe treba da budu ispunjene u periodu 2022.-2025. godina uz mogućnost produženja ovog perioda do 2028. Autobusi koji se kupuju uključuju do 24 najnovija električna autobusa Urbino 9 LE sa nultim emisijama i do 82 Urbino 12 autobusa na vodonik.

Solarisovi autobusi na vodonik koji se nude u okviru sporazuma su najinovativnija vozila u asortimanu poljskog proizvođača. Zahvaljujući izuzetno tihom radu i bez lokalnih emisija, autobusi su postali sve popularniji među evropskim prevoznicima. Okvirni sporazum je još jedan sporazum za autobuse na vodonik koji su zaključili Österreichische Postbus AG i Solaris. Prethodni ugovor potpisan u februaru 2021. godine podrazumijevao je, između ostalog, isporuku do 40 autobusa na vodonik Solaris Urbino 12.

Snagu koja pokreće vodonične autobuse proizvode gorivne ćelije od 70 kW. Električna energija, proizvedena reverznom elektrolizom, prenosi se direktno na pogonsku liniju koja se sastoji od osovine s elektromotorima. Jedini nusproizvodi koji nastaju tokom ovog procesa su toplota i para. Vodonik potreban za pogon autobusa biće uskladišten u gasovitom obliku u pet rezervoara ukupne zapremine 1560 litara, postavljenih na krovu autobusa. Dodatno, svako naručeno vozilo će biti opremljeno Solaris High Power baterijama.

Ugovorom je predviđena i mogućnost kupovine električnih autobusa Urbino 9 LE, najmlađeg člana električne porodice Solaris, koji je lansiran u septembru 2021. godine. Ovaj svestrani model dizajniran je na način da se može prilagoditi i za I i za II klasu. Dakle, autobus pruža odličnu vezu između gradske i prigradske putne mreže. Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama, vozilo će se odlično ponašati na strmim usponima i uskim planinskim zavojima u Austriji. Ovi autobusi, dužine devet metara, biće opremljeni centralnim elektromotorom. Pogonski sistem će se pokretati energijom dobijenom iz seta Solaris High Energy baterija ukupnog kapaciteta oko 280 kWh, a prostrana unutrašnjost će primiti najmanje 65 putnika. Modernizirani dizajn zadnjeg dijela autobusa pruža više prostora za glavu, što će poboljšati kvalitet putovanja.

Solaris je u Austriji prisutan od 2003. godine i do sada je isporučio preko 400 autobusa u 40 tamošnjih gradova. Skoro 70 od njih su vozila sa nultom emisijom štetnih gasova. I Solaris Urbino 12 Hydrogen i električni Urbino osvajaju sve više klijenata, i to ne samo u Austriji. Od predstavljanja modela Urbino 12 Hydrogen, u junu 2019. godine, proizvođač je dobio narudžbe od prevoznika iz Češke, Francuske, Holandije, Njemačke, Poljske, Italije i Švedske. Prvi primjerci električnog Urbino 9 LE uskoro će se pojaviti na ulicama poljskih i italijanskih gradova.