Naslovnica Novosti Najmanji evropski električni autobus sa pantografom u Kaljariju

Najmanji evropski električni autobus sa pantografom u Kaljariju

647
0
PODIJELI

Novi koncept električnog autobusa lansiran je na Sardiniji, tačnije gradu Kaljariju. Rampini je isporučio prvo vozilo, od kupno sedam naručenih, a vozila su jako posebna, pa reći ćemo i jedinstvena u Evropi. Ovo su prvi električni autobusi u Evropi sa pantografom dužine samo šest metara. Oni će se dopunjavati ​​preko trolejbuske infrastrukture.

Predsjednik lokalnog konzorcijuma javnog prevoza – CTM (Consorzio Trasporti e Mobilità), Carlo Arba, istakao je posebnost: “To je prvi autobus ove veličine u Evropi sa pantografom”, objasnio je neposredno prije presecanja svečane vrpce na Piazza Matteotti, čije je označen početak rada ovog minibusa. Još jedan novitet za cijelu Evropu Rampini će lansirati u toku godine, kada će uskoro biti predstavljen 8-metarski autobus na vodonik.

Model Rampini E60 koji je izabralo gradsko preduzeće CTM je prvi autobus ove veličine sa pantografom u Evropi. Ovo je još jedan korak ka potpunoj elektrifikaciji autobuskog voznog parka. Gradonačelnik Kaljarija Paolo Truzzu je tom prilikom izjavio: “Oko 20% voznog parka je već električno. I nastavićemo ovim putem. U planu je još 18 električnih autobusa nove generacije od 12 metara. Cilj je povećati broj električnih vozila u floti na 30% što je prije moguće i pridržavati se principa održivosti i mobilnosti. Ministarstvo za infrastrukturu je izdvojilo 108 miliona eura koje će nam omogućiti nabavku električnih vozila kao i vozila koja koriste vodonik kao pogon, uz naravno svu prateću infrastrukturu.”