Naslovnica Novosti Novi Sad kupuje električne Solaris autobuse!

Novi Sad kupuje električne Solaris autobuse!

627
0
PODIJELI

Smješten na obalama rijeke Dunav, Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji i prvi koji će u u radu imati električne Solaris autobuse. Operater JGSP Novi Sad potpisao je ugovor sa kompanijom Solaris za isporuku 10 Solaris 12-metarskih električnih autobusa Urbino. Ugovor uključuje i infrastrukturu za punjenje, tj. pet plug-in i tri pantografske stanice za punjenje. Vozila će biti isporučena Srbiji u roku od 13 mjeseci od potpisivanja ugovora, vrijednog 6,2 miliona eura.

Ulaganja u vozila javnog prevoza sa nultom emisijom i niskom emisijom štetnih gasova predstavljaju prekretnicu u nastojanju da se poboljša kvalitet života, posebno u velikim gradovima. Ugovor koji je potpisan nije prva saradnja Solarisa i JGSP Novi Sad. Operater je u prošlosti, između ostalih vozila, kupio i šest autobusa Urbino 12 CNG. Novi električni Urbino autobusi neće ispuštati nikakve štetne tvari u atmosferu i zahvaljujući tihom radu motora, osigurat će udobnu vožnju. Nabavku ovih autobusa finansirala je Evropska banka za obnovu i razvoj, u okviru projekta “Green Cities Framework 2 W2 – Novi Sad Electric Buses”.

Vozila će imati Solaris High Power baterije od 90 kWh, koje će se puniti uz pomoć priključnih i pantografskih punjača. Glatku vožnju u vozilima od 12 metara osigurat će centralni motor sa zračnim hlađenjem od 160 kW. Štaviše, operater je poduzeo korake kako bi osigurao najviši nivo udobnosti i sigurnosti i u drugim aspektima. Osim standardnog sistema klimatizacije i video nadzora ugrađenog u vozila, ovi niskopodni autobusi će se pohvaliti i najsavremenijim sistemom MirrorEye. Sastoji se od kamera, koje zamjenjuju bočne retrovizore, kako bi se proširilo vidno polje za vozača i poboljšala vidljivost na jakom suncu, kao i tokom kiše ili poslije noći. Na taj način značajno doprinosi poboljšanju sigurnosti na putevima.

Prvi Solaris autobusi stigli su u Srbiju još 2011. godine. Od tada je Solaris isporučio ukupno preko 200 autobusa u zemlju. Uskoro će dočekati i prve električne autobuse Solaris. Trenutno se na evropskim cestama može uočiti preko 1200 električnih autobusa Urbino, a knjiga narudžbi raste. Zahvaljujući izuzetno tihom radu pogona, bez lokalnih emisija, te glatkoj i udobnoj vožnji, sve veći broj operatera sada odlučuje da uvede električne Solaris autobuse u svoj vozni park.