Naslovnica Novosti Dugački Solaris Trollino 24 trolejbusi stižu u Bratislavu

Dugački Solaris Trollino 24 trolejbusi stižu u Bratislavu

513
0
PODIJELI

Sredinom 2023. godine Solaris Trollino 24 će debitovati na ulicama Bratislave. Nakon pobjede na tenderu, Solaris je dobio narudžbu za 16 dvozglobnih trolejbusa od strane operatera Dopravný Podnik Bratislava (DPB). Cijeli posao je vrijedan oko 17 milione eura. Prošlog mjeseca, proizvođač je potpisao ugovor za isporuku 20 Trollino 24 za češkog prijevoznika DPP u Pragu u saradnji sa Škodom. Slovački prevoznik DPB je u novembru 2020. godine testirao trolejbus od 24 metra u gradskom saobraćaju, na svim njegovim linijama. Zbog porasta broja putnika iz godine u godinu, prevoznik se suočio s potrebom povećanja putničkog kapaciteta na nekima od linija. Zato se prostrani trolejbus pokazao kao savršeno rješenje za metropole sa povećanim prometom putnika.

Dvozglobno vozilo proizvođača Solaris lansirano je 2019. godine na sajmu Busworld u Briselu. Pokreću ga dva vučna motora od po 160 kW. Dodatne vučne baterije, postavljene na krovu druge sekcije, na putu će se puniti prikupljanjem struje iz nadzemnog voda. Zahvaljujući njima, Trollino će moći da putuje i bez eksternog napajanja. Pritiskom na jedno dugme vozač će moći da pređe sa nadzemnog voda na režim pogona na baterije.

Ovi trolejbusi dužine preko 24 metra imaće prostor za 160 putnika, uključujući 60 sjedećih. Senzori za brojanje putnika biće postavljeni iznad vrata, koja su inače u rasporedu 2-2-2-2-2. Ovaj inovativni model će imati niz pogodnosti, povećavajući sigurnost i udobnost putovanja. Operater Dopravný Podnik Bratislava odlučio se za standardna rješenja kao što su linijski displeji, klima uređaj, Wi-Fi, LED rasvjeta u unutrašnjosti i lako dostupni USB priključci. Štaviše, biće instaliran nadzorni CCTV sistem koji se sastoji od sedam eksternih kamera i devet kamera koje nadgledaju unutrašnjost vozila kako bi pomogli vozaču i povećali sigurnost putnika.

Dopravný Podnik Bratislava je još jedan prevoznik koji je odlučio da svojoj floti doda dvozglobne trolejbuse Solaris Trollino 24. Solaris Bus & Coach je jedan od najvećih proizvođača trolejbusa u Evropi. Proizvođač autobusa je dodao ova vozila sa nultom emisijom u svoju ponudu još 2001. godine. Od tada je isporučio preko 1700 trolejbusa svojim kupcima u 18 evropskih zemalja.