Naslovnica Novosti Velika narudžba za BYD električne autobuse iz Mađarske

Velika narudžba za BYD električne autobuse iz Mađarske

532
0
PODIJELI

Nakon velikog posla za finsku Nobinu, BYD je ostvario još jednu značajnu narudžbu električnih autobusa i to od mađarskog Volánbusz Zrt, najvećeg mađarskog operatera javnog prevoza. Narudžba se odnosi za 48 jedinica 12-metarskih BYD eBuseva sa niskim ulazom. Zvaničnoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su László Palkovics, ministar inovacija i tehnologije; László Vigh, ministarski komesar, član parlamenta; Zoltán Balaicz, gradonačelnik Zalaegerszega, dr. Zoltán Pafféri, predsjednik i izvršni direktor Volánbusza, kao i niz drugih VIP gostiju i Javier Contijoch, potpredsjednik prodaje BYD Europe eBus.

Isporuka za Volánbusz je planirana kasnije ove godine i predstavlja najveću BYD električnih autobusa iz Mađarske do sada. Čisto električni autobusi sa nultom emisijom štetnih gasova će saobraćati u pet mađarskih gradova: Đer, Zalaegerseg, Solnok, Segedin i Eger. Volánbusz Zrt je ranije preuzeo dva 12-metarska eBusa, od kojih je jedan isporučen općini Salgótarján 2018. godine, a drugi u grad Komárom 2021. godine, gdje je uveo prekogranične autobuske linije sa električnim autobusom na relaciji sa gradom Komarno u Slovačkoj, a preko rijeke Dunav.

László Palkovics, ministar inovacija i tehnologije, rekao je: “Vlada kontinuirano djeluje u pravcu zelenog javnog prevoza u skladu sa svojim ‘Akcionim planom za zaštitu klime i okoliša’. Mađarska je u protekloj deceniji postala regionalni lider po stopi upotrebe obnovljive energije u sektoru, dostigavši ​​šestu poziciju u Evropi i najbolji rezultat u srednjoj Evropi u ovoj oblasti. Vlada je pokrenula „Program zelenih autobusa“ za kvalitetnu nadogradnju lokalnih autobuskih parkova u ruralnim gradovima sa budžetom od preko 96 miliona eura. Ovu inicijativu sada treba proširiti i na naselja sa manje od 25.000 stanovnika, pa će uskoro biti raspisani novi tenderi za kupovinu još 350 e-buseva.”

László Vigh, ministarski komesar i član parlamenta istakao je važnost zaštite klime i prirode, inovacija i energetske efikasnosti, rekavši: “Većina razvoja javnog prevoza se ostvaruje u tom duhu u Volánbuszu. Klimatska neutralnost do 2050. godine jedan je od najvažnijih ciljeva Vlade i na dobrom smo putu. Mnogi značajni događaji su se dogodili u javnom prevozu i sa zadovoljstvom najavljujemo dolazak ovih e-buseva. Ova vozila smanjuju zagađenje, ekonomičnija su i ispunjavaju najviše standarde zaštite životne sredine. To će uvelike doprinijeti održivosti i zdravijem okruženju za našu djecu i unuke.”

Dr. Zoltán Pafféri, predsjednik i izvršni direktor Volánbusz Ltd., izjavio je: “Gradski javni prijevoz u Đeru imat će drugu po veličini flotu električnih autobusa odmah nakon Budimpešte, ali će najveća prigradska kilometraža koju obavljaju e-busevi biti u Zalaegerszegu (40%) gdje će se više od jedne trećine autobusa (33 vozila) pokretati na električnu energiju. Planirana godišnja kilometraža ovih vozila biće najveća u Đeru i Sekešfehervaru sa oko 700 hiljada kilometara godišnje.”

Javier Contijoch, potpredsjednik prodaje BYD Europe eBus, rekao je: “Velika je čast što su BYD čisto električni autobusi još jednom izabrani da pomognu Mađarskoj u njenim naporima da izgradi čist sistem javnog prevoza bez emisija. Volánbuszovi novi električni autobusi će se sklapati u BYD-ovom proizvodnom pogonu u Mađarskoj, upravo ovdje u Komáromu. Dok pruža čisto, nezagađujuće iskustvo putovanja za lokalne putnike, također podržava lokalnu ekonomiju stvarajući više mogućnosti zapošljavanja za ljude u regiji. BYD-ova fabrika u Mađarskoj je fantastičan primjer saradnje među nacijama i nastavit će podržavati razvoj energetskih vozila i industrije u Mađarskoj i cijeloj Evropi.”