Naslovnica Novosti Otokar isporučio prvih 20 BRT zglobnih autobusa Istanbulu

Otokar isporučio prvih 20 BRT zglobnih autobusa Istanbulu

584
0
PODIJELI

Otokar je isporučio prvih 20 od 100 BRT (Bus Rapid Transit) autobusa u sklopu tendera koji im je Generalna direkcija IETT dodijelila prošle godine. Ceremonija isporuke novih autobusa, dužine 21 metar, održana je uz prisustvo visokih zvanica s obje strane uključujući i Ekrema İmamoğlua, gradonačelnika Istanbula. Otokar će dovršiti isporuku autobusa Otokar Kent XL, na četiri osovine i kapaciteta 200 putnika, tokom ove godine. Otokar će također pružati IETT postprodajne usluge tokom tri godine.

Sa više od 1000 gradskih autobusa kojima IETT uspješno upravlja od 2012. i prevoze hiljade putnika u Istanbulu svakog dana, Otokar je isporučio lokalne BRT autobuse, poznate kao metrobusi u Turskoj, na ceremoniji održanoj u IETT Metrobus garaži u Edirnekapıju. Autobusi Kent XL će saobraćati na brzoj stazi za istanbulske autobuse dugoj 52 kilometra, po kojoj se svaki dan javnim prevozom vozi gotovo milion putnika.

Otokar, dobitnik višestrukih ugovora u evropskim zemljama, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Njemačku i Rumuniju, i preferiran u mnogim gradskim općinama u Turskoj posljednjih godina, razvio je 21-metarski Kent XL posebno za brzi autobuski tranzit u Istanbulu. Ovaj autobus ima kapacitet od 200 putnika i svojim će dizajnom, visokim performansama, izdržljivošću, niskim troškovima rada i odličnom bezbjednošću i udobnošću započeti novu eru u javnom prevozu. Široka vrata vozila koja se otvaraju prema vani omogućit će putnicima da sigurno i brzo uđu i izađu iz autobusa, dok će niski pod i udobno postavljena sjedišta poboljšati pristupačnost. Sa visokim krovom i prostranim dizajnom enterijera, te snažnom klimatizacijom, Kent XL obećava ugodna putovanja u javnom prevozu. Vozilo se takođe izdvaja visokim karakteristikama toplotne i zvučne izolacije.

Generalni direktor Serdar Görgüç napomenuo je da se autobusi koje Otokar dizajnira, proizvodi i kroji prema zahtjevima klijenata izdvajaju u javnom prevozu u više od 50 zemalja, uključujući Tursku: “Svakog dana, milioni putnika u više od 50 zemalja, uključujući i Tursku, vozi se Otokar autobusima. Kombinirali smo dugogodišnje znanje i iskustvo u javnom prevozu Istanbula sa našim inženjerskim, istraživačkim i razvojnim sposobnostima kako bismo razvili idealan BRT autobus za grad. Naši inženjeri su izvršili dubinske analize kako bi proučili istanbulsku BRT traku i dizajnirali su specijalni autobus da najbolje opslužuje Istanbul prepoznajući izazove ove linije. U Otokaru smo uzbuđeni i ponosni što služimo IETT-u i Istanbulu sa novim vozilom na novoj liniji za nas. Cilj nam je da podignemo standarde u istanbulskom javnom prevozu sa ovim vozilima. Uvijek ćemo biti uz Istanbul i nadamo se da će novi Otokar autobusi dobro služiti gradu.”

Kent XL ima konfiguraciju sa četiri osovine i sa upravljivim nezavisnim ovjesom, osiguravajući visoku upravljivost. Vozilo također ima elektronski sistem upravljanja koji kontroliše zglobni dio autobusa, sprečavajući ljuljanje u krivinama i automatski ograničavajući snagu i obrtni moment motora kako bi se osigurala visoka bezbjednost. Kent XL je opremljen sistemima upozorenja koji otkrivaju okolinu vozila, pješake i bicikle u mrtvim uglovima kako bi upozorili vozača na rizične situacije.