Naslovnica Ekskluzivno Mercedes Sprinter novi član Karupović “zlatne flote”

Mercedes Sprinter novi član Karupović “zlatne flote”

799
0
PODIJELI

Krajem aprila kompanija Karupović iz Turbeta kod Travnika pojačala je vozni park sa još jednim vozilom. Nakon što je krajem godine u flotu stigao Neoplan Cityliner N1216 HD, prva “proljetna lasta” je stigla u vidu Mercedes Sprintera.

Novopristigli Sprinter je 2013. godina i ima pređenih oko 300,000 kilometara. Radi se o fabrički produženoj verziji najpopularnijeg vozila u ovoj klasi, što garantuje dodatni luksuz za putnike. Radi se o modelu sa oznakom 519 CDI, što znači da će se za snagu pobrinuti Mercedesov legendarni 3.0 V6 motor snage 140 kW/190 KS uparen sa šestostepenim ručnim mjenjačem. To ujedno znači da vozilo zadovoljava Euro 5 norme ispušnih gasova.

Vanjski izgled, osim boje, čini privlačnim još par detalja. Maska je urađena u hromiranom stilu sa nezaobilaznom Mercedesovom zvijezdom, a u donjim uglovima se nalaze i svjetla za maglu dok su glavna svjetla u xenon izvedbi. Vozilo je opremljeno originalnim vandor vratima, dok zadnji poklopac od bunkera čini pantografski poklopac kao kod velikih autobusa, umjesto duplih vrata koja su česta na ovim izvedbama. Vozilo ima kuku za prikolicu te pragove na bočnim stranama koji daju dodatni sportski izgled. Vanjski izgled zaokružuju velika panormaska zatamnjena stakla te odgovarajuće ratkape u boji vozila. Kada smo spomenuli zadnji bunker, vrijedi istaći da je on produbljen i sa rezervnim točkom, tako da uz unutrašnje police, ne bi trebalo biti problema sa prtljagom.

Po ulasku u unutrašnjost vozila vidimo da se na luksuzu nije štedilo. To i ne treba da čudi, pošto je vozilo kupljeno od češke kompanije Vega tour, koja je nadaleko poznata po ekskluzivnim vozilima. Kapacitet vozila je 21 putnik plus vozač. Prostorom dominiraju luksuzna Intap crveno-siva sjedišta u kombinaciji kože i tkanine. Sva sjedšta su u turističkoj izvedbi sa sigurnosnim pojasima, rukonaslonima do hodnika te mrežicama za lične stvari i stolićima. Pod je obložen antracitnom podlogom, a hodnik je prekriven tepihom.

Prinova je opremljena sa centralno postavljenim klima uređajem koja ujedno služi i za grijanje, a tu je naravno i pomoćno webasto grijanje sa radijatorima. Putnicima će na raspolaganju tokom vožnje biti i USB priključci koji se nalaze iznad svakog sjedišta te DVD player uz LCD preklopni monitor na ulazu. Unutrašnjost je opremljena i galerijama za prtljag i lične stvari putnika, a iznad svakog reda sjedišta, osim spomenutih USB priključaka, se nalazi uslužni set sa pojedinačnim zvučnicima, ventilacijom i rasvjetom. Od ostale opreme možemo spomenuti još i multimedijalni touchscreen uređaj sa audio/video programima i navigacijom, wi-fi internet, frižider, tempomat i parking senzore u zadnjem dijelu vozila.

O novom vozilu, ali i trenutnoj situaciji u autobuskoj branši iz kompanije su nam poručili: “Generalno, velika je potražnja za malim vozilom. Za Mercedes Sprinter, a pogotovo ovaj od 190 konjskih snaga koji se pokazao kao jako zahvalno auto, smo se odlučili prije svega zbog putnika koji su oduševljeni, ali i zbog naših vozača. Prema najavama kooperanata i partnerskih agencija, kako sa američkog kontinenta tako i arapskog svijeta, sezona bi bila jedna od boljih.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Karupović želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!