Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: MB Reisen proširio flotu sa Mercedes Tourismom

EKSKLUZIVNO: MB Reisen proširio flotu sa Mercedes Tourismom

1022
0
PODIJELI

Prethodnih dana svjedoci smo da veliki broj prevozničkih kompanija u Bosni i Hercegovini radi na obnovi i proširenju svojih voznih parkova. Veliki broj toga ispratili smo na našem forumu u temi koja se odnosi na prinove. To je svakako dobar pokazatelj da se tržište oporavlja i da, uprkos cijeni nafte, ipak ova branša ponovo staje na noge. Kompanija MB Reisen iz Prnjavora je također iskoristila proljetne popuste pa je svoju flotu proširila još jednim vozilom i to Mercedes Tourismom.

Kompanija MB Reisen osnovana je 1997. i bavi se redovnim, ali i vanrednim prevozom. Obavljaju već duži niz godina međunarodnu liniju za Austriju, tačnije Prnjavor – Bregenz, ali se njihova vozila mogu vidjeti i širom BiH te regiona na vanrednim vožnjama također. Do sada je vozni park imao dva člana: Setra 315 GT-HD i Mercedes Sprinter, a novopristigli Mercedes Tourismo je treće vozilo u voznom parku. Priliku da predstavi vozilo imao je direktor firme gospodin Aleksandar Tomić.Tourismo je prekrasne plave boje, a dodatno je ukrašen sa žutim i bijelim motivima te natpisom kompanije u bijeloj boji. Vozilo je proizvedeno 2009. godine i imao je oko 750.000 pređenih kilometara po dolasku u novi dom. Logično, opremljen je domaćim Mercedesovim motorom snage 300 kW ili 408 KS te ispunjava Euro 5 norme ispušnih gasova. Da vožnja prođe udobno, ali i ekonomično pobrinut će se ekonomični ručni mjenjač sa šest brzina. Rezervoar za gorivo iznosi 480 litara, dok je kapacitet AdBlue rezervoara oko 60 litara.

Vozaču će na raspolaganju biti i sistemi poput ABS, ASR i ESP te tempomat i retarder kako bi putovanje proteklo bez problema. Vrijedi istaći i da je vozilo opremljeno sa kamerom za vožnju unazad te dodatne tri kamere unutar vozila za povećanu sigurnost putnika. Sve kamere vozač će pratiti preko monitora koji se nalazi smješten na instrument tabli. Naravno, za dalja putovanja na raspolaganju posadi će biti i navigcija.

Kapacitet vozila je 49+2+1, što je uobičajeno za ovaj tip vozila na dvije osovine. Putnicima će na raspolaganju biti udobna sjedišta u turističkoj Mercedesovoj izvedbi Lux Line sa svim potrebnim dodacima. Međutim, MB Reisen je mislio na svoje putnike, pa će im na raspolaganju biti i dodatni USB priključci te utičnice od 220 V koji se nalaze na više mjesta u autobusu. Pod je urađen u standardnoj sivoj boji i izvedbi sa protukliznom oblogom. Ovisno od vremenskih uslova, za optimalnu temperaturu pobrinut će se klima uređaj te Webasto grijanje. Pošto se radi o vozilo namjenjenom za duge linije i turistički prevoz audio i video oprema je standard. Pored mikrofona tu se nalaze i Bosch audio sistem uz dvd player i dva LCD monitora. Vozilo od opreme posjeduje još i dva frižidera, kuhinju i toalet.

Gospodin Tomić nam je pojanio kako je došlo do kupovine novog vozila: “Javila se potreba za kupovinom novijeg vozila, a odluka za Mercedesa nije donešena planski. Bilo je bitno samo da je vozilo iz Evobus grupacije. Javila se ova opcija da kupimo provjereno vozilo koje je od našeg bivšeg kooperanta i pruženu priliku smo iskoristili.” O planovima za ovu godinu smo dobili odgovor: “Za ovu godinu planovi su da pored ove linije za Austriju krene i sezonska linija za crnogorsko primorje Gradiška – Bar za koju smo dobili dozvole a u planu je jos jedna prinova i ponovo iz Evobus grupacije”, najavio je gospodin Tomić.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji MB reisen želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!