Naslovnica Novosti RATP privremeno povukao 149 BlueBus e-buseva u Parizu iz sigurnosnih razloga

RATP privremeno povukao 149 BlueBus e-buseva u Parizu iz sigurnosnih razloga

655
0
PODIJELI

RATP je povukao 149 električnih autobusa BlueBus koji su radili u Parizu. Odluka je donesena iz sigurnosnih razloga, nakon što je prije desetak dana došlo do požara na dva vozila. U 13. arondismanu zapalio se električni autobus na liniji 71 i sreća je pa niko nije zadobio nikakve povrede. Početkom aprila još jedno vozilo istog modela izgorjelo je na Bulevaru Saint-Germain, u blizini stajališta Maubert-Mutualité, u 5. arondismanu. Podsjetimo, RATP ističe da “električne autobuse vozi od 2016. godine bez većih incidenata”.

“Pošto je ovo drugi požar na električnom autobusu u istoj seriji Bolloré Bluebus u manje od mjesec dana, RATP je odlučio, kao mjeru predostrožnosti, u suradnji s Ile-de-France Mobilités, da privremeno povuče 149 električnih autobusa u ovoj seriji iz operacija”, navodi se u saopćenju RATP-a. Operater javnog prevoza je dodao: “RATP je zatražio od proizvođača punu procjenu kako bi objasnio uzroke ovih incidenata i predložio akcioni plan koji će omogućiti da se ovi autobusi vrate u saobraćaj u potpunoj sigurnosti. Privremeno povlačenje ovih autobusa moglo bi dovesti do poremećaja na pojedinim autobuskim linijama tokom dana. Kako bi se ograničili ovi poremećaji, autobusi će se preraspodijeliti između različitih autobuskih centara.”

Krajem septembra 2021. godine veliki požar u depou Stuttgarter Strassenbahn (SBB) u Gaisbergu uništio je 25 autobusa. Prva procjena policije, koju su objavili mnogi njemački mediji, kaže da je požar mogao izazvati električni autobus tokom postupka punjenja.