Naslovnica Novosti Olectra isporučila 150 električnih autobusa u Pune

Olectra isporučila 150 električnih autobusa u Pune

489
0
PODIJELI

Pune, prije poznat kao Poona, drugi je najveći grad u indijskoj državi Maharashtra, nakon Mumbaija i osmi najmnogoljudniji grad u Indij. Sa isporukom 150 novih električnih autobusa, građani Pune će iskusiti tiho i klimatizirano putovanje na posao.

Premijer Narendra Modi nedavno je za javni prevoz predao flotu od 150 električnih autobusa koje je proizvodila Olectra u Puneu. On je također otvorio i najsavremeniju remizu električnih autobusa i stanicu za punjenje u Baneru tokom ovog programa. U svom obraćanju, apelovao je na naciju da podstakne električnu mobilnost kako bi se smanjile štetne emisije ugljika. Olectra je pionir i vodeći igrač u električnoj mobilnosti u Indiji, a sa isporučenim vozilima će upravljati Pune Mahanagar Parivahan Mahamandal Ltd. (PMMPL). Olectra je također uspješno isporučila flote električnih autobusa u Suratu, Mumbai, Silvasi, Goi, Nagpuru, Hyderabadu i Dehradun.

Novi autobusi će značajno smanjiti emisije CO2 u gradu. Utvrđeno je da je gradski javni prevoz jedan od primarnih uzroka zagađenja širom svijeta. Autobusi su 100% električni, bez emisija i imaju nekoliko sigurnosnih karakteristika. Kako je odziv putnika u više gradova obilan, odgovarajuće transportne organizacije spremne su da prošire vozni park električnih autobusa. Isporučeni autobusi su u izvedbi od 12 metara i imaju kapacitet od 33 putnika plus vozač. Elektronski kontrolisano vazdušno ogibljenje obezbeđuje udobnu vožnju. Autobusi su opremljeni CCTV kamerama koje osiguravaju sigurnost putnika, a svako sjedište ima i USB priključke. Litijum-jonska (Li-ion) baterija ugrađena u autobus omogućava mu da pređe oko 200 kilometara sa jednim punjenjem, zavisno od saobraćaja i uslova opterećenja putnika. Tehnološki napredni autobus ima sistem regenerativnog kočenja koji omogućava autobusu da povrati dio kinetičke energije izgubljene pri kočenju. Sistem punjenja AC i DC velike snage omogućava da se baterija potpuno napuni za 3-4 sata.