Naslovnica Novosti Solaris isporučuje ekološke autobuse u Španiju i Njemačku

Solaris isporučuje ekološke autobuse u Španiju i Njemačku

699
0
PODIJELI

87 Solaris hibridnih autobusa izaći će na ulice sunčane Barselone i 36 okruga koji je okružuju. Hibridna vozila Urbino 12 pridružit će se floti 30 identičnih modela koje je AMB (Area Metropolitana de Barcelona) naručio u martu 2021. godine Ova impresivna investicija je u skladu sa politikom koju je usvojio najveći grad Katalonije da kupuje samo vozila sa niskim ili nultim emisijama od 2021. godine. Tenderom je upravljao lokalni operater TMB (Transports Metropolitans de Barcelona), koji je u vlasništvu AMB-a.

Sva naručena vozila će imati opremu sličnu onoj ugrađenoj u modele naručene 2021. godine. Postojaće hibridni pogonski sistem koji se sastoji od električnog vučnog motora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem Euro 6 snage preko 150 kW. Zahvaljujući superkondenzatorima, koji pohranjuju i koriste obnovljenu energiju, autobusi će se pohvaliti manjom potrošnjom energije, a time i nižom emisijom štetnih plinova. Slične uštede energije će se postići i sa sistemom Arrive & Go, koji gasi motor kada se približava zaustavljanju i ponovo ga pali kada odlazi. Čisto električni način rada smanjuje buku i emisije od čega korist imaju stanovnici grada.

Udobnost putnika će biti poboljšana klimatizacijom u cijelom vozilu, USB priključcima dostupnim svim putnicima, kao i modernim sistemom za informisanje putnika i bijelim LED znakovima. Kako bi se osigurala sigurnost putnika, plastični dijelovi suvozačkih sjedišta bit će prekriveni antibakterijskim premazom. Sigurnost će također biti poboljšana kamerama umjesto tradicionalnih bočnih retrovizora. Ovaj sistem nudi vozaču bolju vidljivost na jakom suncu, po kiši i po mraku. Vozači će imati koristi od niza rješenja za poboljšanje udobnosti, uključujući zatvoreni tip kabine prilagođen individualnim potrebama korisnika. Sistem Eco Driver Advisor će biti odgovoran za kontrolu i potpomaganje ekonomične vožnje.

Trenutno više od 100 Solaris autobusa vozi u široj oblasti Barselone, uključujući skoro 90 hibridnih i 19 električnih vozila. Solaris je jedan od glavnih dobavljača vozila za javni prevoz bez emisija u Španiji.

Dvije autobuske kompanije iz Bavarske, Busreisen Ettenhuber GmbH i Martin Geldhauser GmbH & Co KG., naručile su ukupno 10 autobusa Urbino 12 na vodik. Ova najmodernija vozila poboljšat će javni prevoz bez emisija u Gornjoj Bavarskoj. Predviđeno je da isporuke budu završene do marta 2023. godine. “Naši dugogodišnji odnosi s privatnim prijevoznicima Busreisen Ettenhuber GmbH i Martin Geldhauser GmbH & Co. odličan su primjer dugoročne, kontinuirano razvijajuće saradnje. Sada napredujemo na sljedeći nivo ovog partnerstva, onaj koji se odnosi na prelazak na tehnologiju vodika, tj. najsavremenije trenutno dostupne tehnologije”, rekao je Petros Spinaris, član Upravnog odbora Solarisa za prodaju, marketing i postprodaju.

Autobusne kompanije su naručile po pet autobusa na vodik. Vozila će imati slične tehničke parametre. Njihova pogonska jedinica sastojat će se od osovine s integriranim elektromotorima. Komplet od 70 kW najsavremenijih gorivnih ćelija biće ugrađen u svaki autobus. Vodik će biti uskladišten u pet rezervoara ukupne zapremine od 1560 litara, sa najboljim zaštitnim sredstvima dostupnim na tržištu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja se koristi u njima, autobusi će moći da pređu najmanje 350 km sa jednim punjenjem. Autobusi će također imati relativno malu vučnu bateriju Solaris High Power, čija je uloga da podrži gorivne ćelije u trenucima povećane potražnje za električnom energijom.

Autobusi će prevoziti do 34 putnika, a biće opremljeni i sa  MobilEye Shield + sistemom, koji pomaže u praćenju mrtvog kuta vozila. MobilEye Shield + će također podržati vozača sa svojim dodatnim funkcijama, kao što su prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenja o napuštanju trake i asistent za pasivno kočenje. Uz autobuse, prevoznici će dobiti i sistem daljinske dijagnostike pod nazivom eSConnect, koji je razvio Solaris.

Partnerstvo između Solarisa i svakog od operatera datira još od 2004. godine. Od tada je Solaris isporučio 112 autobusa Ettenhuberu i 55 autobusa Geldhauseru.