Naslovnica Novosti Bolonja dobila električnu flotu VDL autobusa

Bolonja dobila električnu flotu VDL autobusa

534
0
PODIJELI

TPER (Trasporto Passeggeri Emilia-Romagna) Bolonja je početkom maja dočekao svoj prvi VDL Citea SLF-120 Electric autobus, prvi od ukupno 21 električnog autobusa, koliko treba da stigne do kraja isporuke. Investicija – finansirana nacionalnim sredstvima – iznosi 10,8 miliona eura i uključuje nabavku 21 vozila i sistema za električno punjenje u gradskoj garaži u Via Ferrarese. Kada isporuka bude završena, 13 vozila će biti u funkciji u Bolonji, a preostalih osam u Ferari. Ova flota označava prve električne autobuse od 12 metara u upotrebi u Bolonji.

Električni autobus VDL, opremljen baterijama visoke energije od 350 kWh, su autobusi sa troja vrata dužine 12 metara, koji su dostupni svim kategorijama putnika. Vozilo ima kapacitet od 83 putnika, od kojih 34 sjede. Kako je i predviđeno prilikom dodjele tendera, VDL je, paralelno sa isporukom nove Citee, obezbijedio sistem punjenja, u saradnji sa Helioxom. Sistem se sastoji se od dva punjača nominalnog pojedinačnog kapaciteta od 180 KW i šest punjača sa kombinovanim plug-in sistemom za punjenje. Sistemom se daljinski upravlja preko sistema “Web Charger Monitoring” koji omogućava praćenje i upravljanje statusom, vremenom i snagom punjenja vozila putem softvera. Noćno punjenje u garaži osigurava da se ova vozila mogu napuniti za cijelu smjenu. Autobusi su opremljeni i sa pantografom na krovu tako da se mogu puniti i tokom vožnje.

Predsjednica i izvršna direktorica TPER-a, Giuseppina Gualtieri, rekla je: “Najavili smo 2022. godinu koju karakteriziraju novi potpuno ‘zeleni’ autobusi i ovom isporukom garantujemo dalju prekretnicu u sve većoj elektrifikaciji gradskih usluga, u skladu s odredbama planova grada. U prvih deset godina istorije TPER-a nismo štedjeli truda u ulaganju u obnovu voznog parka, sa preko 600 kupljenih autobusa, i u tehnologiju koja služi korisnicima, koristeći kako samofinansirajuća sredstva tako i ministarska sredstva za obnovu flote koje su nam opština i region dali na raspolaganje. Sa ovim električnim autobusima konsolidujemo našu ekološku strategiju pokrenutu ka postizanju dvostrukog cilja, sa ciljem da do 2030. godine da imamo vozni park gradskih autobusa bez štetnih emisija.”

“Gradovi u Italiji sve više prelaze na održivi javni prevoz. Ponosni smo što je TPER iskoristio naše iskustvo kao lidera u električnoj mobilnosti u Evropi. Naših više od 1.000 potpuno električnih Citea prešli su skoro 200 miliona kilometara u velikom broju gradova i regija u Evropi, što je jasan pokazatelj naše stručnosti. Ova isporuka potpuno električne Citee u Bolonji pokazuje našu ambiciju da igramo važnu ulogu u tranziciji Italije na javni prevoz bez emisija,” izjavio je Massimiliano Costantini, generalni direktor VDL Bus & Coach Italia.