Naslovnica Novosti Irizar predstavio i6S Efficient – najefikasniji autobus u svojoj historiji

Irizar predstavio i6S Efficient – najefikasniji autobus u svojoj historiji

504
0
PODIJELI

Nakon što je prije tri mjeseca predstavio novu generaciju modela i4, Irizar je sada predstavio i novu generaciju modela i6S sa oznakom Efficient i koji će biti još efikasniji, održiviji i isplatljiviji. Sa novim Irizar i6S, potrošnja i emisija su smanjeni do 13%, težina je smanjena na 950 kg, a aerodinamički koeficijent je 30% manji. To ga čini vozilom najnovije generacije dizajnirano da pruži maksimalnu efikasnost prevoznicima, najbolje iskustvo putnicima uz naglašavanje održivosti.

Odlične aerodinamičke performanse ključ su ove nove generacije autobusa. Izmijenjen je dio prednjeg dijela vozila i krova. Zakrivljenost vjetrobranskog stakla i ostalih prednjih prozora također je prerađena kako bi se što je više moguće smanjio otpor zraka. Nadalje, Irizar i6S Efficient ima opciju zamjene retrovizora digitalnim kamerama za vid sa dvostrukim ciljem pružanja širokougaonog vida u svim vremenskim uslovima. Ove modifikacije pružaju poboljšanja u direktnom i indirektnom vidnom polju vozača.

Drugi veliki izazov bilo je smanjenje težine. Težina svake komponente je analizirana i smanjena. Težina samog vozila je preraspodijeljena s ciljem poboljšanja raspodjele težine. Umjesto tradicionalnih konstrukcijskih materijala korišteni su čelik visoke čvrstoće i lakši kompozitni materijali. Zahvaljujući tim inovacijama, uspješno je povećan prostor za putnike uz poboljšanje ergonomije i udobnosti. Buka i vibracije su svedene na minimum. Kokpit je takođe redizajniran kako bi bio udobniji i ergonomičniji i imao veće vidno polje. Nova linija Hispacold uređaja za kontrolu klime je kompaktnija, efikasnija i lakša. Sve ovo omogućava da iskustvo putovanja u ovom novom Irizaru bude što ugodnije.

Novi i6s Efficient je veoma efikasan autobus koji je povezan, siguran i dizajniran za održivi transport budućnosti. Ima novu multipleksiranu arhitekturu i komunikacijski protokol koji može pružiti usluge samodijagnoze u realnom vremenu. Tehnologija Irizara omogućava preventivno održavanje i online praćenje radi daljinske dijagnostike. Uz sisteme povezivanja koje je razvio Datik, svi podaci i statistika korištenja vozila pohranjuju se u oblaku kako bi se povećala profitabilnost, optimiziralo planiranje rute i minimizirali troškovi održavanja. i6S Efficient ima najnaprednije aktivne sigurnosne sisteme za sprječavanje nesreća. Osim toga, vozilo ima ojačanu strukturu koja poboljšava njegovu reakciju na torziju, savijanje i čeone sudare, poboljšavajući i njegovu pasivnu sigurnost.

Pored povećanja vidnog polja vozača, novi sistem digitalnih kamera pruža panoramski pogled u svim uslovima i situacijama, čak i noću ili po kiši. Zahvaljujući elektronici na centralnoj konzoli, pristupačnost kontrolama i virtuelnoj kontrolnoj tabli vozači imaju olakšanu komunikaciju sa vozilom i brzo dobijaju sve informacije koje su im potrebne, uključujući i sistem zabave i udobnosti. Kao i svi Irizar autobusi i i6S Efficient je razvijen korištenjem najnaprednije tehnologije u dizajnu, materijalima, komponentama i proizvodnim procesima. U jednoj od najprestižnijih istraživačkih institucija u svijetu na njemu je urađeno ispitivanje na zamor i izdržljivost kako bi se osigurala njegova pouzdanost i kvalitet.

Nova generacija nudi mogućnost personalizacije vozila sa beskonačnim konfiguracijama za vožnju desnom ili lijevom rukom. i6S Efficient je pripremljen za dizel, biodizel, prirodni gas, biogas i dizajniran je da bude prilagođen budućim modelima sa nultom emisijom. Verzije prilagođene svakom tržištu biće predstavljene u svakoj zemlji tokom 2022. godine. Irizar na taj način pokazuje svoju čvrstu posvećenost svojim kupcima kojima njegovi proizvodi i usluge pružaju visoku dodanu vrijednost, a pritom ne zanemaruju osnovne elemente poput dizajna, personalizacije, sigurnosti, pouzdanosti i održivosti.