Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Transturist Tuzla kupio još jedan MAN autobus!

EKSKLUZIVNO: Transturist Tuzla kupio još jedan MAN autobus!

1362
0
PODIJELI

Kažu da dobre stvari ne treba mjenjati. Vjerovatno se toga pridržavaju i u kompaniji Tranturist Tuzla pošto je novi član njihovog voznog parka postao još jedan MAN Lion's Coach R08! Kompanija Transturist već cijelo desetljeće svoj vozni park bazira iskljčivo na MAN Lion's Coach modelima, naravno uz poneku iznimku. To i ne čudi s obzirom da ovaj tip vozila pruža odlične rezultate kako na linijskom prevozu tako i u segmentu vanrednih vožnji.

Zbog povećanog obima posla, a i ljetne sezone koja znači i povećan broj vanrednih vožnji, kompanija je trebala još jedan autobus. Tako da se u njihove planove još jedan MAN uklopio fantastično. Novi tuzlanski MANeken je proizveden 2014. godine i u trenutku isporuke je imao oko 546.000 pređenih kilometara.

Vozilo je opremljeno domaćim MAN Euro 6 motorom snage 324 kW/440 KS u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina. Vanjski izgled karakteriše rebrasta maska sa tri prepoznatljiva slova M-A-N, iznad koje se nalazi ukrasna hromirana lajsna sa centralno postavljenim lavom. Vanjski izgled upotpunjuju ratkape i poklopci retrovizora koji su u boji vozila tj. bijele boje.

Unutrašnjost oba vozila je opremljena sa imitacijom parketa. Osim vozača i suvozača, u autobus se može smjestiti 57 putnika u udobna Kiel sjedišta. Sjedišta su urađena u kombinaciji tkanine i kože, a dodatno su ukrašena sa MAN logotipom i sigurno će tokom svakog putovanja pružiti vrhunsku udobnost. Sjedišta imaju opciju obaranja naslona, preklopne naslone za ruke i noge te dodatni stolić i mrežice za lične stvari. Kombinacija boja sjedišta je crno-bijela uz crvene dodatke i sjajno se uklapa sa ostalim dijelovima vozila kao npr. crvenim zavjesama. Iznad svakog reda sjedišta nalazi se i individualna rasvjeta, zvučnici i difuzori za zrak.

Za multimedijalni ugođaj zadužen je Bosch multimedijalni uređaj sa CD/DVD playerom, čak tri monitora i sa navigacijom za cijelu Europu. Također, vozilo je opremljeno i sa video sistemom kojeg čine dvije kamere – jedna na drugim vratima, a druga na zadnjem dijelu vozila koja olakšava vožnju unazad. Što se tiče video reprodukcije sadržaja, tu su spomenuta  tri LCD monitora, koji su smješteni na samom početku autobusa i dva na sredini vozila i koji se spuštaju/izvlače sa krova vozila. Autobus ima i mikrofon za vozača i suvozača/vodiča.

Naravno, osim udobnosti, akcenat je stavljen i na sigurnost kako samog vozila tako i putnika u njemu, pa je vozilo opremljeno brojnim sigurosnim sistemima kao što su Electronic Brake System (EBS) sa ABS/ASR, Electronic stability program (ESP), Lane guard system (LGS), Emergency Brake Assist (EBA) itd. Vozaču će na raspolaganju biti i multimedijalni volan sa MAN logom na sredini kao i prostor za odmor smješten iza drugih vrata. Od ostale opreme autobusa koja će biti na raspolaganju voznom osoblju i putnicima možemo istaći dva frižidera (jedan u prednjem dijelu, drugi smješten na kuhinji kod drugih vrata), sistem grijanja i klimatizacije, kuhinju, nekoliko utičnica za struju i toalet.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Transturist želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim voziloma!