Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Još jedan novi Neoplan Tourliner stigao u Livno!

EKSKLUZIVNO: Još jedan novi Neoplan Tourliner stigao u Livno!

1467
0
PODIJELI

Prije 15-tak dana Livno bus je proširio svoju ergelu za još jednog člana. Izbor je pao na nov Neoplan Tourliner, pošto su se prethodna vozila ovog modela pokazala i više nego zadovoljavajuće. Vozilo je isporučeno bez standardne šeme koja je prepoznatljiva za ovu kompaniju, a razlog je jednostavan – nije se imalo vremena, pošto je vozilo odmah moralo na vožnju. Zbog toga će i naša galerija biti od slika bez šeme, ali je ona u međuvremenu “pala” i vozilo je tipizirano sa ostalim u floti.

Isporučeni Neoplan Tourliner je 13-metarska izvedba ovog modela i Livno bus je za sada jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja ima ovaj model i to dva komada. Za razliku od prošlog koji je bio u tamno sivoj metalik boji, novi Tourliner je u bijeloj boji. Što se tiče pogonskog sklopa, njega čini MAN Euro 6 motor koji isporučuje 346 kW/470 KS u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem koji ima 12 brzina. Pošto je Tourliner nešto duži samim tim ima i veći kapacitet prtljage 13,2 m3. Naravno, nezaobilazne su bile i Alcoa DuraBright felge, još jedna stvar koju je Livno bus “standardizirao” za svoja vozila. Na vozilo su montirane i Michelin gume. Vrijedi spomenuti da vozilo ima postavljene i nosače za ski-box ukoliko bude potrebe da se zakači.

Vozilo ima rezervoare kapaciteta 705 litara dizela i 60 litara AdBlue. Nova generacija Tourliner vozila ima full LED rasvjetu koju čine glavna svjetla, dnevna svjetla, pokazivači smjera i pozicijska svjetla. Bočni prednji pokazivači smjera su također u LED izvedbi, a prednja svjetla za maglu integrirana su u prednji branik. Motorni prostor također ima svoju rasvjetu, a cjelokupna unutrašnja rasvjeta je također u LED izvedbi. Osim novog dizajna, nova generacija donijela je niz sigurnosnih aktivnih i pasivnih sistema koji će paziti na sigurnost svojih putnika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Pored standardnih sistema kao što su ZF intarder, Elektronski sistem kočnica (EBS) s ABS, ASR i ESP sistemima, vozilo je opremljeno i sa EVBec visokoučinkovitom motornom kočnicom koja je elektronski regulirana te sa sistemima ESP – elektronski sistem stabilnosti, LGS (Lane guard system) – sistem zvučnog upozorenja u slučaju nekontroliranog napuštanja vozne trake i EBA (Emergency brake assist) – aktivna pomoć pri kočenju u kritičnim situacijama, bez opcije isključenja. Također, kamere iznad drugih vrata i za vožnju unazad te zvučni signal prilikom vožnje unazad su dio opreme.

Kapacitet vozila je 53+1+1, što je optimalno za ovu dužinu vozila, bez kompromisa u pogledu udobnosti putnika. Sjedišta proizvođača Kiel, model Caresso, koja su opremljena sa sigurnosni pojasevima, naslonima za glavu od kože te standardnim mrežicama za lične stvari, rukonaslonima, naslonima za noge i preklopnim stolićem sa držačem za tablet ili mobitel. Sjedišta imaju i amblem Neoplana na naslonjaču.

Vozači će također uživati u vožnji zahvaljujući Isringhausen sjedištu koje je ergonomsko i prilagodljivo vozaču. Opremljeno je također i sa mikrofonom, grijanjem i vibracijom koja se javlja kada je neki od aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema aktivan. Centralno mjesto zauzima multifunkcionalni kožni volan sa mat plastikom uz Neoplan logo. Za odmor, vozači će moći koristiti i kabinu kod drugih vrata koja je opremljena i klima uređajem. Vrijedi spomenuti da je umjesto standardnog suvozačkog sjedišta, instalirano poboljšano i udobnije sjedište iz Lion's Star paketa.

Pod je urađen u kombinaciji tamne drvene obloge sa tepisima. Zavjese u vozilu su u kombinaciji tamno plave i bijele boje te prate dezene na sjedištima. Od ostale opreme koja će biti na raspolaganju putnicima je frižider smješten u prednjem dijelu vozila, WC sa senzorom dima, Konvekta klima uređaj, Spheros termo grijanje, Bosch audio/video sistem sa dva LCD monitora od 19 inči, a putnici će tokom putovanja moći uživati i u svojim elektroničkim uređajima zahvaljući USB utičnicama i utičnicama od 230 V ispod svakog reda sjedišta.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!