Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Dinamik turs dodao u flotu troosovinski MAN!

EKSKLUZIVNO: Dinamik turs dodao u flotu troosovinski MAN!

937
0
PODIJELI

Ovih dana je naša rubrika EKSKLUZIVNO jednostavno eksplodirala. Prinove stižu na sve strane, tako da je od našeg postanka nezapamćen ovoliki promet u ovoj rubrici. Još jedna kompanija koja je trgovala uspješno u proteklom periodu je i turistička agencija Dinamik turs iz Brčkog. Za svoje potrebe, u vozni park su dodali troosovinski autobus MAN Lion's Coach R08.

Nakon što je troosovinski Neoplan Tourliner, vozilo s kojim se i počeo obavljati samostalni vanlinijski prevoz, novi dom našao u kompaniji Liner bus iz Srebrenika, otvorila se potreba za jednim vozilom većeg kapaciteta, ali i novijeg godišta. Vrijedi istaći da ovo ipak nije prvo MAN vozilo u ovoj kompaniji, jer je tu ranije bio i jedan Lion's Coach R07, u dvoosovinskoj izvedbi.

Novi Dinamikov MANeken je proizveden 2016. godine, a opremljen je Euro 6 motorom koji daje maksimalno 440 konjskih snaga tj. 324 kilovata. Naravno, motor je iz domaće kuhinje – MAN, a maksimalne performanse će davati u kombinaciji sa MAN TipMatic automatskim mjenjačem sa 12 brzina. Vozilo je prethodno imalo samo jednog vlasnika tako da je vozilo u skoro pa perfektnom tehničkom i vizuelnom stanju. Vozilo je isporučeno sa pređenih oko 399.500 kilometara.

Vozilo je bijele boje, a njegov izgled dodatno uljepšavaju poklopci retrovizora i original ratkape u istoj boji. Prednji dio pored standardne neizostavne svjetlosne grupacije čini stilizarni crni poklopac sa natpisom M-A-N, a iznad njega i hromirana lajsna sa lavom, dugogodišnjim prepoznatljivim simbolom svih vozila ovog njemačkog proizvođača. Vozilo ima dvostruka zatamnjena stakla, centralno zaključavanje kao i paralelno otvaranje poklopaca bunkera što dodatno naglašava da je vozilo sa jako dobrim paketom opreme. Na zadnjem dijelu se nalaze nosači za ski box, ukoliko bude potrebe te kamera za vožnju unazad ispod koje se nalaze ponosno velika slova M-A-N u hromiranoj izvedbi.

Dinamik turs je poznata po svojoj krilatici “One step ahead”, a kako bi to osigurali pružaju maksimalnu uslugu za klijenta uz vozila sa maksimalnom opremom. Vozaču će na raspolaganju biti multifunkcionalni volan, te ostali potrebni sistemi da mu olakšaju vožnju, a putnicima pruže sigurnu i udobnu vožnju. To je prije svega odnosi na sigurnosne sisteme. Tako pored standardne opreme kao što u retarder ili tempomat te ABS i ASR sistema, vozilo ima i napredne sigurnosne sisteme kao što je praćenje vozne trake ili vozila ispred sebe. Svakako, od pomoći na dalje destinacije će biti i fabrička navigacija te kamera iznad drugih vrata i spomenuta već kamera za vožnju unazad. Za trenutke odmora, vozačka posada može koristiti kabinu koja se nalazi iza drugih vrata i koja je dodatno opremljena sa sistemom klimatizacije i grijanja.

Po u unutrašnjosti je urađen u luksuznoj imitaciji parketa. Osim vozača i suvozača, autobus može da primi i 59 putnika što je više nego u standardnim izvedbama. Sjedišta su njemačkog proizvođača Kiel, a urađena su u turističkoj izvedbi u crno-zlatnoj izvedbi. Sačinjena su od tkanine uz kožni naslon za glavu. Pored sigurnosnih pojaseva tu je i sva potrebna ostala oprema koja će putnicima pružiti komfornu i ugodnu vožnju – obaranje naslona, nasloni za ruke i noge, stolić te mrežice za lične stvari. Sistem klimatizacije i grijanja će osigurati pravu temperaturu u svim trenucima, dok će na raspoalganju putnicima biti i frižider, kuhinja i toalet. Audio/video oprema je posebna priča i nešto što je postalo već standard za ovu kompaniju – tri LCD monitora.

Oprema je proizvođača Bosch i pored mikrofona za vozača i suvozača, nudi još radio, CD i DVD player na već spomenuta tri monitora. Monitori su na izvlačenje s krova pomoću električnog motorića, što je još jedan detalj vrijedan pažnje. zahvaljujući prednjoj kameri, oprema ima mogućnost snimanja puta i puštanja videa na monitore, tako da će putnici moći uživati u istom pogledu kao i vozač.

Nakon slikanja, iskoristili smo priliku da popričamo i sa direktorom kompanije Nikolom Stojišić. Pošto nismo imali informacija iz Brčkog za vrijeme korone, zanimalo nas je kako je Dinamik turs proveo ovo krizno vrijeme, na što smo dobili odgovor: “Kao sto je svima poznato period korone je najviše utjecao na sektore turizma i prevoza. Sama činjenica da je kretanje bilo ograničeno u svakoj lolalnoj jedinici i na to da je na snazi bio policijski sat, možemo slobodno reći da u tom periodu turizam nije ni postojao. U bukvalnom smislu te riječi. Prošlo ljeto je pokazalo neke naznake da bi turizam mogao da “preživi” koronu. U tom periodu nažalost i mi smo dvije godine imali stagnaciju. Ove godine turizam je krenuo sa oporavkom, ali s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, vjerujemo da ćemo početi sa radom u punom kapacitetu naredne godine.”

Kao što smo spomenuli – MAN nije nepoznat ovoj kompaniji, a o tome je gospodin Stojišić rekao: “Kao što znate, Dinamik turs je u svojoj floti ranije imao MAN Lion's Coach R07. Zadovoljni kvalitetom, cijenom kao i poučeni pozitivnim iskustvom nastavili smo tradiciju grupacije MAN/Neoplan koji su kako znate jedna kompanija. Također, želimo da iskoristimo ovu priliku i zahvalimo se firmi Sejari Sarajevo na susretljivosti kao i na svim do sada dogovorenim stvarima koje su 100% ispoštovane te ovom prilikom ih preporučujemo kao iskusnog prodavca i veoma profesionalnog partnera. U budućnosti ćemo se truditi da i dalje nalazimo zajednički jezik u svim našim budućim projektima.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji i uposlenim u Dinamik turs želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!