Naslovnica Novosti Nova atrakcija u Mostaru: Panoramski autobus

Nova atrakcija u Mostaru: Panoramski autobus

971
0
PODIJELI

Mostar je grad bogate historije, kulture i mnogih atrakcija. Od juna je aktuelna i još jedna atrakcija u ovom gradu, a radi se o panoramskom autobusu, popularnom hop on/hop off autobusu sa otvorenim krovom. Interesantno je da je vlasnik autobusa zapravo muzičar Adin Bojčić, sa kojim smo porazgovarali o ovom jako zanimljivom projektu i vozilu.

Za početak nas je zanimalo odakle uopšte gospodin Bojčić u autobuskoj branši kada je od ranije poznati harmonikaš, na što smo dobili odgovor: “Ideja za otvaranje autobuske kompanije je postojala još prije korone. Porodično smo posjedovali dugi niz godina turističku agenciju Mediteran Tours uz par kombija za prevoz putnika. Otac je 2017. godine odlučio da proda agenciju Globtouru iz Međugorja i preorjentiše se u hotelijerstvo te smo postali vlasnici hotela Villa Bojčić u Mostaru. Pored agencije imali smo i restoran na autobuskoj stanici Mostar, koji je bio otvoren još prije moga rođenja, te sam djetinstvo proveo na autobuskoj stanici sto mi je stvorilo još veću vezu sa autobusima. Ove godine sam odlučio otvoriti samostalno turističku agenciju i nastaviti “gdje smo stali”. Prije otvaranja moje nove firme Adria Tours BH d.o.o Mostar, razmišljao sam napraviti panoramski autobus što je stvarno falilo Mostaru koji godinama živi od turizma.”

Dakle, došlo je do spajanja ugodnog sa korisnim. Panoramski autobusi nisu novost u svijetu, međutim kod nas su i dalje relativno nov pojam. Kako je tekao proces pravljenja jednog ovakvog vozila?
“Ideja za panoramskim autobusom potiče još iz srednjoškolskih dana kada sam se na ekskurziji u Barseloni vozao panoramskim autobusom te sam već tada imao želju posjedovati nekada u budućnosti ovakav autobus. Za početak, vozilo smo nabavili od kompanije Zeni tours iz Zenice i krenulo se sa radovima”, odgovorio nam je gospodin Bojčić.

Predmetni autobus je Temsa Safari iz 2003. godine sa MAN motorom snage 380 KS i ručnim ZF mjenjačem od šest brzina. Interesantno je da je vozilo prije prepravke imalo 52 sjedišta, dok sada ima 53. Razlog tome je ubacivanje preklopnog sjedišta za turističkog vozača. Gospodin Bojčić je nastavio priču o tome kako su se dalji radovi kretali: “Projekt je rađen uputama kompanije Invent Project iz Sarajeva i sve ukupno je trajalo oko sedam mjeseci. Projekat je bio napraviti autobus kojem se otvara krov i prozori, a naravno po potrebi da se može sve zatvoriti i voziti čak i kada kiša pada. Radove sam uglavnom radio ja, ali je bilo potrebno u pomoć pozvati i specijalizirane kompanije i iz BiH, Srbije i Turske zbog dijelova koje nismo mogli naći. Tako smo krov koji se otvara i zatvara kao kod kabrioleta kupili u Turskoj, sigurnosna stakla su nam stigla iz Beograd, a farban je po uzoru na autobuse u evropskim gradovima u crvenu boju. Klima uređaj smo izbacili iz očitih razloga uklanjanja krova. Na kraju možemo reći da smo dobili zaista jedinstveno vozilo. U cijeli projekat smo uložili oko 100.000 maraka, ali na kraju smo jako zadovoljni postignutim.”

Autobus će svakodnevno saobraćati od 12.6.2022. godine na turističkoj liniji Mostar-Blagaj-Počitelj-Međugorje-vodopad Kravice. U toku su pregovori sa gradskom upravom Mostara i o kombinovanju možda još nekih linija. Na svakom polasku u vozilu će biti turistički vodič koji će voditi grupu i predstavljati destinacije obilaska. Pored vodiča, vozilo također posjeduje i audio vodič na tri jezika.

Prve reakcije građana i turista na ovu novu atrakciju su veoma dobre i pozitivne te ne sumnjamo u uspjeh ovog projekta u jednog gradu koji je tako bogat sa historijom, ali i sa gradovima u okruženju. Podršku projektu pružila je i gradska uprava Mostara na čelu sa gradonačelnikom. Sve dodatne informacije zainteresirani mogu vidjeti na Facebook stranici Cabrio Bus Mostar.