Naslovnica Novosti Bergkvarabuss dobio Scania ekološke autobuse i punu infrastrukturu

Bergkvarabuss dobio Scania ekološke autobuse i punu infrastrukturu

443
0
PODIJELI

Bergkvarabuss je zadužen za usluge javnog prevoza u gradu Strängnas, koji se nalazi oko 90 km zapadno od Stockholma, u Švedskoj. Pored 34 Scania električna autobusa i autobusa na biogas, Scania pruža i kompletnu uslugu za radionice i garažu – uključujući infrastrukturu za punjenje električnih (BEV) autobusa.

Očekuje se da će u gradu raditi šest e-buseva. Novi Scania Citywide BEV (Battery-powered Electric Vehicle) autobus predstavljen je novinarima prošle sedmice. Rješenje za sistem punjenja isporučuje Scania, sa komponentama kompanija Wennstrom Fuel Systems i Kempower (koji je početkom 2022. godine imenovan za Scanijinog službenog dobavljača opreme za brzo punjenje DC). Scania koordinira i isporučuje sistemsku podršku za operativnu i energetsku optimizaciju, koristeći Scania Fleet Management i Kempower ChargEye depomaster. Biogas se proizvodi samo 75 km od garaže, tako da se sva energija vozila dobiva iz neposredne blizine.

U budućnosti Bergkvarabuss želi povećati broj BEV autobusa većeg dometa za više regionalnih linija. “Scania se obavezala da će nam isporučiti vozila, infrastrukturu za punjenje i voditi svakodnevni servis i održavanje u garažama, koje osiguravaju okružne saobraćajne vlasti. Kompanija Bergkvarabuss zapošljava vozače i servisno osoblje za održavanje čistoće i urednosti autobusa”, istakli su iz kompanije Scania. “Veoma je sigurno imati Scaniju pored vrata. Sa svom novom tehnologijom koja je instalirana dolazi puno novih pitanja, ali možemo ih brzo riješiti s našom kompetentnošću unutar kuće”, kazao je operativni menadžer Bergkvarabussa Yvonne Thelenius. “Naši vozači su zadovoljni ovom kombinacijom vozila, modernim stanicama za vožnju i bliskom saradnjom sa ljudima iz Scanije. U ovom transformativnom razvoju dodajemo znanje i iskustvo u saradnji sa Scanijom i drugim zainteresovanim stranama. Naše osoblje je veoma angažovano na tome i svako jutro imamo operativne sastanke o pulsu sa ažuriranjima i inputima”, završio je Thelenius.