Naslovnica Novosti Nove električne VDL Citee za još održiviji Amsterdam

Nove električne VDL Citee za još održiviji Amsterdam

461
0
PODIJELI

GVB, kompanija za javni transport iz Amsterdama, proširuje svoju električnu flotu sa 84 VDL Citee nove generacije. Ova vozila, u potpunosti bazirana na električnom pogonu, bit će u radu od 2023. godine. Okvirni ugovor uključuje opciju za dodatnih 130 novih VDL Citea, što će u narednim godinama doprinijeti daljem smanjenju emisije CO2.

VDL Bus & Coach će isporučiti 30 zglobnih VDL Citea nove generacije tipa LF-181 i 54 VDL Citea LF-122. VDL Bus & Coach je također odgovoran za implementaciju infrastrukture za punjenje. GVB koristi električne autobuse od kraja 2019. – 44 su trenutno u radu, a još 31 će početi sa radom tokom ljetnog perioda, čime će ukupan broj električnih autobusa biti 75. A

Predsjednik Willem van der Leegte iz VDL Groep: “Razvojom nove generacije VDL Citee, razvili smo svestranu platformu za mobilnost koja odgovara ambicijama održivosti naših kupaca. To se također odnosi i na GVB. Na taj način ćemo ostati predvodnik tržišta javnog prevoza, gde smo vodeći u Evropi na osnovu naših više od 150 miliona pređenih električnih kilometara. Potpisivanjem ovog ugovora dajemo važan doprinos da Amsterdam postane još čistiji grad za svoje stanovnike i posjetioce, na osnovu naše saradnje. Ponosni smo što smo ponovo u mogućnosti da isporučimo autobuse našem glavnom gradu. GVB i VDL rade zajedno dugi niz godina. Činjenica da se ova saradnja nastavlja je znak njenog uspjeha.”

Amsterdam radi na daljem smanjenju emisije CO2 u gradu. U tu svrhu, općina je izradila “Mapu rute Amsterdam Climate Neutral 2050”. Amsterdam će smanjiti svoje emisije CO2 za 5% u 2025., 55% u 2030. i 95% u 2050. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Dio toga je da GVB 2025. godine obezbjeđuje autobuski prevoz u potpunosti bez emisija. “Sa ovim novim autobusima GVB flota će na kraju biti u potpunosti VDL”, izjavio je Ard Romers, generalni direktor VDL Bus & Coach Nederland. “GVB će ukinuti posljednje dizel autobuse i trajno preći na VDL Citee sa nultom emisijom u Amsterdamu. Ponosni smo što, na osnovu povjerenja stečenog u protekloj deceniji, možemo nastaviti saradnju sa partnerima u ovom projektu. Holandija je evropska preteča u elektrifikaciji javnog prevoza i VDL sa zadovoljstvom pruža svoje iskustvo i stručnost kao tranzicioni partner. Više od 1.100 VDL Citea sada zajedno svakodnevno pređe preko 135.000 električnih kilometara u velikom broju evropskih gradova.”

Od predstavljanja prve Citea SLF-120 Electric u Ženevi, tokom izložbe UITP Mobility & City Transport 2013. godine, VDL Bus & Coach se snažno fokusirao na električnu mobilnost. VDL Bus & Coach je 2021. godine predstavio novu generaciju električnih Citea. Na osnovu VDL vizije, razvijen je koncept autobusa koji je u potpunosti baziran na električnom pogonu i koji je spreman za budućnost i sa nultom emisijom. Baterije u podu, jednodjelni kompozitni bočni zid, pametno upravljanje energijom, sofisticirani sistem kontrole klime i ergonomsko okruženje za vozača. Sa ovih pet važnih inovacija, VDL Bus & Coach predstavlja novu generaciju Citea proizvoda, koji se sastoji od četiri varijante dužine i pet tipova.

GVB pruža javni prevoz u Amsterdamu i okolini. Prije izbijanja korona virusa, GVB je prosječnog radnog dana prevozio oko 938.000 putnika metroom, tramvajem i autobusom, te trajektima. Cilj GVB-a je da prevozi putnike bezbjedno, gostoljubivo i po rasporedu. Polazna tačka je da se oni osjećaju ugodno, informirani i cijenjeni. GVB koristi svo svoje iskustvo da bude potpuni partner mobilnosti za grad i regiju. Zajedno sa raznim stranama, GVB radi na privlačnoj, pristupačnoj i održivoj mreži javnog prevoza. Grad Amsterdam, Uprava za saobraćaj i GVB imaju zajedničku ambiciju da ponude autobuski prevoz u potpunosti bez emisija 2025. godine. Amsterdamske podzemne željeznice i tramvaji već rade na 100% zelenu struju, a u funkciji su i prvi električni trajekti.