Naslovnica Novosti Još Solaris autobusa na vodik za Keln

Još Solaris autobusa na vodik za Keln

524
0
PODIJELI

RVK Keln je 2020. godine kupio 15 inovativnih Solaris Urbino 12 hydrogen vozila, a sada je ista kompanija naručila još 20 vozila sa tehnologijom vodoničnih gorivnih ćelija. Tako će Keln moći da se pohvali najvećom flotom Solaris autobusa na vodik u Evropi.

“Ova nova narudžba za naše autobuse na vodik znak je visokog poštovanja prema nama. Ovo je također dokaz dinamičnog prelaska na održivi javni prevoz sa nultom emisijom koji se odvija u evropskim gradovima. Keln je definitivno lider u ovoj transformaciji”, rekao je Petros Spinaris, član Upravnog odbora Solarisa za prodaju, marketing i postprodaju.

Što se tiče dizajna, opreme i performansi, vozila će biti uglavnom ista kao i autobusi koje je RVK naručio prošli put. Autobusima ove vrste potreban je vodik da bi ih pokrenuli. Skladišten je u plinovitom obliku u rezervoarima, postavljenim na prednjem dijelu krova vozila. Autobusi na vodik koristit će set gorivnih ćelija od 70 kW. U vodoničnim gorivnim ćelijama električna energija se proizvodi procesom reverzne elektrolize, a zatim se prenosi direktno na pogonsku liniju. U trenucima povećane potražnje za električnom energijom, gorivne ćelije će biti pojačane baterijom povećanog kapaciteta Solaris High Power.

Kao i kod već isporučenih vozila, novonaručeni autobusi na vodik će se pohvaliti najvišim dostupnim standardima opreme. Putnici koji putuju autobusima kojima upravlja RVK imat će koristi, na primjer, od visokoefikasne klimatizacije i naprednog informacionog sistema za putnike. Vozači će sigurno cijeniti kvalitete MobilEye Shield+ sistema, koji otkriva pješake i bicikliste u mrtvom uglu vozila. Uključuje jednu kameru okrenutu naprijed i dvije kamere postavljene sa strane vozila, kao i audio i vizuelna upozorenja. Štaviše, prevoznik RVK je naručio daljinski sistem upravljanja voznim parkom pod nazivom eSConnect, koji omogućava pristup podacima o vozilima u realnom vremenu.

Revolucija nulte emisije, u kojoj Solaris aktivno sarađuje sa stotinama operatera gradskog transporta, ide naprijed, osvajajući sve više i više pristalica. U 2021. godini, proizvođač je isporučio ukupno 54 autobusa na vodik bez emisije štetnih gasova klijentima iz Italije, Njemačke, Holandije i Švedske. Trenutno, kompanija izvršava narudžbe za još preko 100 Urbino vozila na vodik. Vodikova tehnologija je proširila asortiman Solarisovih električnih pogona i savršeno odgovara potrebama mnogih prevoznika širom Evrope.