Naslovnica Novosti Novi MAN Lion's Intercity LE dobnitk nagrade iF Design Award 2022

Novi MAN Lion's Intercity LE dobnitk nagrade iF Design Award 2022

468
0
PODIJELI

Iako se tek relativno pojavio na tržištu, novi MAN Lion's Intercity LE već je osvojio svoje prve nagrade. Žiri iF Međunarodnog foruma za dizajn uručio mu je cenjenu nagradu iF Design Award u kategoriji “Proizvod/Automobili/Vozila”.

Autobus sa niskim ulazom osvojio je bodove svojom posebnom funkcionalnošću u kombinaciji sa pametnim dizajnom. Nikada ranije nije bilo toliko prijava kao na iF Design Award 2022. Ukupno, žiri je morao da dodijeli željene nagrade između gotovo 11.000 proizvoda i projekata prijavljenih iz 57 zemalja. Barbaros Oktay, šef inženjeringa autobusa u MAN Truck & Bus, izjavio je: “Konkretno, jedinstvena kombinacija pametnog i funkcionalnog dizajna je odlično primljena.”

70 stručnjaka za dizajn iz 23 zemlje okupilo se u Berlinu na tri dana da intenzivno testiraju, pregledaju i evaluiraju podneske. Još pet članova žirija bilo je digitalno povezano. Rezultat: Lion's Intercity LE uvjerio je nezavisni žiri stručnjaka i dobio jako puno bodova u glasanju za jednu od željenih nagrada iF Design Awards. “Ovo je izvanredan rezultat, koji dugujemo odličnoj izvedbi našeg dizajnerskog tima, ali i sjajnoj saradnji svih divizija i neumornom trudu cijelog tima. Za naše kupce, vozače i putnike uvijek postižemo najbolji rezultat”, rekao je Oktay.

Dobitnici nagrada uručeni su u Berlinu sredinom maja, a novi Lion's Intercity LE je predstavljen jesenas. Početkom 2022. godine u serijsku proizvodnju krenule su dvije međugradske verzije Lion's Intercity LE 12 i Lion's Intercity LE 13. “Naš cilj s novim Lion's Intercity LE bio je ponuditi atraktivan model autobusa sa maksimalnom fleksibilnošću po razumnoj cijeni, koji na vrhu inspirira svojim dizajnom – i očito smo uspjeli,” kazao je Stephan Schönherr, šef dizajna i HMI u MAN-u Truck & Bus, dodajući: “Dosljedan dalji razvoj našeg uspješnog dizajna MAN „Smart Edge“ daje segmentu LE koji je osjetljiv na cijenu potpuno novi izgled. Čak i praktičnim autobusima je dozvoljeno da imaju visokokvalitetan i atraktivan dizajn. Novi MAN Lion's Intercity LE kombinuje najbolje od oba svijeta na najljepši način!”

Dosljedna implementacija jasnih, dinamičnih linija i ivica po cijelom vozilu, koji se skladno prelijevaju u holistički koncept dizajna, čini ga privlačnim u gradskom i međugradskom saobraćaju. Prednji i zadnji dio vozila daju velikoj kocki autobusa elegantnu i dinamičnu dominaciju i osiguravaju prijateljski izgled. Prednja maska ​​je sportski tanka i horizontalna, dajući autobusu posebno moćan izgled. Ali ne izgleda dobro samo sprijeda, već i sa strane. To je zbog, između ostalog, dinamičnog toka crnih dijelova nosa i moćnih lukova točkova. Osim toga, široki zadnji stubovi čvrstog izgleda i tipičan zadnji krovni spojler također prenose osjećaj sigurnosti i efikasnosti. Unutrašnjost prilagođena hendikepiranim osobama i bez prepreka, koja je redizajnirana i dosljedno dizajnirana za maksimalnu korist kupaca, također je privlačna.

Posebna pažnja je posvećena svim površinama koje imaju kvalitetan dizajn. Zahvaljujući novom i modernom konceptu rasvjete s direktnim i kontinuiranim osvjetljenjem, unutrašnjost također djeluje posebno prostrano i svijetlo. Radno mjesto vozača u novom MAN Lion's Intercity LE također se savršeno uklapa u koncept dizajna. Općenito su dostupna dva radna mjesta vozača: klasična verzija iz Lion's Intercityja i MAN-ovo vlastito radno mjesto vozača u potpunosti usklađeno sa VDV-om iz nove generacije Lion's City. Ovdje je fokus posebno na ergonomiji, udobnosti i sigurnosti, zbog čega je prilagođenost korisniku također optimizirana rasporedom prekidača i instrumenata.

Gradski autobusi brendova MAN i NEOPLAN danas su poznati po odličnom dizajnu. Pored iF Design Award, dobili su i Red Dot Design Award, German Design Award, Automotive Brand Contest nagradu i Busworld Europe Design Label. “Sada postoji ukupno 20 nagrada, koje impresivno pokazuju koliko inovacija i izvanrednog dizajna ide u naše autobuse”, rekao je Schönherr. Pored novog MAN Lion's Intercity LE, drugi autobusi koji su dobili iF Design Award uključuju MAN Lion's Intercity (2016), Neoplan Tourliner (2017), MAN Lion's Coach (2018), MAN Lion's City (2019) i potpuno električni MAN Lion's City E (2020). Nagrada se dodeljuje od 1953. godine na osnovu utvrđenih kriterijuma. To uključuje vanjski izgled i oblik proizvoda, kao i stepen inovativnosti, ergonomiju, funkcionalnost i aspekte okoliša.