Naslovnica Novosti Yutong isporučio 741 električni autobus u Katar

Yutong isporučio 741 električni autobus u Katar

451
0
PODIJELI

Yutong je isporučio 741 električni autobus u Katar i to je sada jedan od najvećih voznih parkova električnih autobusa na svijetu i kompletno je spreman za rad tokom FIFA Svjetskog prvenstva koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. u ovoj državi. Narudžbina za 1.002 električna autobusa (plus usluga) potpisan je u novembru 2020. godine, a sada je izvršena isporuka 741 vozila.

Njima će upravljati Mowasalat, katarska kompanija za javni prevoz, koja će pružati usluge putovanja tokom FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru. Sa oko 42.000 prodatih autobusa tokom 2021. godine Yutong Bus je ostvario rast u odnosu na globalni trend. Ono što je značajno, kineska grupacija je izvezla 4.911 velikih i srednjih autobusa. Yutong naglašava da je „ovo prvi put da se električni autobusi pojavljuju kao “vodeći akter” javnog prevoza tokom najvećeg svjetskog fudbalskog događaja, a Yutong Bus je ekskluzivni dobavljač električnih autobusa za Katar.”

U aprilu 2022. godine, nakon što je posljednja serija električnih autobusa Yutong stigla u luku Hamad u Kataru, zemlja je završila uspostavljanje flote od 741 vozila. Kako bi postigao efikasan rad tokom događaja, Mowasalat je opremio vozni park sa više od 200 operativnog i administrativnog osoblja i više od 3000 vozača. Nakon događaja, Yutong električni autobusi nastaviće da saobraćaju putevima Katara, ističe proizvođač. Rad ovih električnih autobusa u Kataru bit će prvi korak u velikoj komercijalizaciji kineskih autobusa u Kataru. Yutong Bus je također potpisao okvirni sporazum sa jednom katarskom kompanijom za osnivanje fabrike električnih autobusa.