Naslovnica Novosti Fuenlabrada se odlučila za Solarisove električne autobuse

Fuenlabrada se odlučila za Solarisove električne autobuse

468
0
PODIJELI

Fuenlabrada se sada pridružila odabranoj grupi od skoro 30 gradova u Španiji koji razvijaju moderan javni prevoz i koriste Solaris vozila. Četiri najmodernija električna autobusa Urbino 12 ojačat će vozni park Fuenlabrade najkasnije do maja 2023. godine.

Gradski operater, zadužen za javni prevoz u gradu Fuenlabradi od skoro 200.000 stanovnika, odlučio se za električne autobuse Solaris Urbino 12 opremljene vučnim motorima od 240 kW i baterijama ukupne snage preko 400 kWh. Štaviše, Solaris e-autobusi će imati moderan sistem pomoći vozaču, tj. MobilEye Shield+, koji omogućava uklanjanje mrtvih uglova. Uz pomoć kamera postavljenih oko vozila, vozač se upozorava svaki put kada se otkrije neočekivani predmet u blizini (najmanje 80 cm) autobusa. Ovo je posebno zgodno u gradskim centrima gdje postoji veliki broj učesnika u saobraćaju u malom prostoru. Solaris e-busevi dužine 12 metara će prevoziti preko 70 putnika, uključujući 21 osobu koja sjedi.

Stanovnici Fuenlabrade će sigurno cijeniti udobnost i sigurnost svakodnevnog putovanja jer autobusi imaju klima uređaj u putničkoj kabini sa modernim antivirusnim filterima.

“Veoma sam ponosan što se još jedan grad odlučuje za razvoj prevoza sa nultom emisijom, birajući Solaris vozila. Električni autobus Urbino 12 je najpopularnije vozilo u našoj električnoj ponudi. Nedostatak štetnih emisija i odlična operativnost glavne su prednosti koje ovaj model čine najčešćim izborom operatera gradskog prevoza širom Evrope. Zaista mi je drago da će se stanovnici Fuenlabrade uskoro uvjeriti u prednosti koje nudi”, rekao je Javier Calleja, izvršni direktor Solarisa.

Solaris je prisutan u Španiji od 2010. godine. Danas se preko 500 Solaris autobusa vozi kroz španske gradove. Značajno je da tri četvrtine njih ima pogon sa nultom ili niskom emisijom. Solaris je evropski lider u proizvodnji i prodaji ekološki prihvatljivih autobusa, a trenutno je i najveći proizvođač električnih i hidrogenskih autobusa u Evropi.