Naslovnica Novosti Luksemburg dobio 89 električnih Karsan midibusa

Luksemburg dobio 89 električnih Karsan midibusa

424
0
PODIJELI

Znate li koja je najveća flota električnih midibusa u Evropi? Čini je flota od 89 Karsan e-Atak vozila u Luksemburgu. Turski brend već u nekoliko navrata isporučuje električne midibuse dužine osam metara prevoznicima u zemlji, a glavni su Sales-Lentz i Voyages Emile Weber. Sredinom jula cijela flota od 89 vozila e-Atak biće puštena u saobraćaj na RGTR linijama, koje povezuju luksemburške gradove sa glavnim gradom. To znači da će se e-Atak midibusi koristiti na međugradskim linijama. Luksemburška vlada ima za cilj dekarbonizaciju svih RGTR linija do 2030. godine.

Karsan je pustio na evropske ulice 66 e-autobusa u 2019. godini, 107 u 2020. godini, 133 u 2021. godini te ima za cilj utrostručiti ovu drugu brojku u ovoj godini. Modeli e-Jest i e-Atak, predstavljeni 2018. i 2019. godine, a prošle godine predstavljen je i e-ATA asortiman. “Od 2018. godine, za našu ponudu autobusa, ulažemo samo u tehnologije nulte emisije. Francuska i Rumunija su među glavnim zemljama na koje ciljamo. Ali fokus je na cijeloj Evropi”, izjavio je Okan Baş, izvršni direktor Karsana, na konferenciji za novinare održanoj povodom isporuke za Luksemburg.

Tender dobijen u Luksemburgu rezultat je saradnje Karsana i HCI grupe, koja je ušla u zajedničko ulaganje sa Karsanom i predstavlja turski brend na francuskom tržištu, u Luksemburgu, Belgiji i Švicarskoj. Sales-Lentz, pionir u energetskoj tranziciji sa 120 e-autobusa od 475 jedinica autobuskog voznog parka, koristi 31 vozilo. U voznom parku je zastupljeno 13 proizvođača električnih autobusa, pri čemu Karsan uživa, nakon ove najnovije isporuke, najveći udio. Sales-Lentz depo u Bascharageu opremljen je prije skoro četiri godine sa višestandardnim rješenjem za punjenje od strane Helioxa.

Više informacija možete naći i u video prilogu: