Naslovnica Novosti Solaris dobio narudžbu za 2000. električni autobus

Solaris dobio narudžbu za 2000. električni autobus

466
0
PODIJELI

Solaris je potpisao ugovor za svoj 2000. električni autobus. Do sada su Urbino električne modele različitih dužina i konfiguracija birali prevoznici u preko 140 gradova u 21 evropskoj zemlji.

U posljednjih nekoliko godina dogodila se duboka revolucija e-mobilnosti. Prije nekoliko godina, samo nekolicina se odlučila za elektrifikaciju svojih gradskih autobuskih flota. Ogromnom većinom linija saobraćali su autobusi sa konvencionalnim pogonom. U 2012. godini samo 15 električnih autobusa izašlo je na ulice evropskih gradova. U 2021. svaki četvrti novoregistrovani autobus u zapadnoj Evropi bio je električni.

U posljednjih nekoliko sedmica, proizvođač je potpisao ugovor za svoj 2000. električni autobus, čime je potvrđeno da je put odabran prije mnogo godina ispravan. “Dugo smo ulagali u e-mobilnost: dizajnirali smo nove modele e-autobusa, razvijali tehnologije električnih pogona i podržavali inicijative koje imaju za cilj prelazak na prevoz bez emisija. Od samog početka smo naglašavali da je ovo pravi pravac za razvoj modernih sistema gradskog prevoza. Danas su električni autobusi koje proizvodi Solaris sastavni dio svakodnevnog života stanovnika u preko 100 evropskih mjesta i gradova i to nas čini izuzetno ponosnim. Zahvalni smo za svaku od ovih 2000 narudžbi, a želimo da se zahvalimo i našim zaposlenima na trudu koji su uložili u dizajniranje, proizvodnju i servisiranje vozila”, sažeo je Javier Calleja, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Narudžbe za ovih impresivnih 2000 električnih vozila Urbino sa nultom emisijom štetnih gasova dali su prevoznici iz preko 140 gradova u 21 evropskoj zemlji. Od ove cifre, preko 1300 vozila već je isporučeno i unapređuje javni prevoz. Još 700 električnih jedinica će biti proizvedeno ove godine ili u godinama koje slijede. Električna vozila Urbino podržavaju moderan i ekološki prihvatljiv prevoz u gradovima kao što su Berlin, Bolzano, Brisel, Kluž-Napoka, Krakov, Madrid, Milano, Oslo, Pariz, Varšava i Venecija – između ostalih.

Solaris je krenuo na svoje električno putovanje 2011. godine, kada je lansiran prvi električni autobus Urbino od 8,9 metara. Električni autobus Urbino 12 proizvodi se od 2012. godine, a godinu dana kasnije predstavljen je električni autobus Urbino 18. Godine 2019. razvijena je platforma za dvozglobni električni Urbino 24, a 2020. godine lansiran je električni Urbino 15 LE kao prvi međugradski električni autobus u Solarisovoj električnoj ponudi. Prošle godine, 10 godina nakon lansiranja svog prethodnika, javnosti je predstavljen naš najnoviji električni autobus: električni Urbino 9 LE.

Ono što ponudu proizvođača čini tako jedinstvenom je univerzalni karakter njegovih e-autobusa u kombinaciji s pristupom po mjeri. Sa velikim iskustvom u saradnji sa klijentima iz cijele Evrope, kompanija savršeno zna da je proces prelaska na vozila sa nultom emisijom štetnih gasova različit za svakog od njih i da ne postoji jedno rješenje za sve. Zbog toga Solaris podržava prevoznike već u fazi planiranja transformacije njihove flote. Kompanija dijeli svoje znanje i kompetencije te sastavlja izvještaje o izvodljivosti za svoje klijente predlažući najbolje opcije za pojedinačne linije do njih i istovremeno predlaže rješenja koja će upotpuniti flotu koja posluje u određenom području.

Danas kompanija proizvodi preko 1500 autobusa godišnje, od kojih skoro polovina ima potpuno ili djelimično električne pogone. Udio alternativnih pogona u knjizi narudžbi kompanije raste već nekoliko godina, što jasno pokazuje da se sve više gradova opredjeljuje za mobilnost bez emisija. Ova promjena paradigme u sektoru prevoza postala je stvarnost, a 2000 naručenih i prodatih Solaris e-buseva to dokazuje.