Naslovnica Novosti MAN isporučuje 18 električnih autobusa za Gdanjsk

MAN isporučuje 18 električnih autobusa za Gdanjsk

653
0
PODIJELI

Grad Gdanjsk je kupio 18 električnih autobusa proizvođača MAN. Ugovor je procijenjen na 62 miliona PLN (13 miliona EUR) i uključuje 8 zglobnih električnih i 10 solo električnih MAN Lion’s City E autobusa.

Vozila mogu preći do 401 kilometar sa jednim punjenjem. Ovaj veliki domet znači da autobusi neće morati da se pune tokom dana. Umjesto toga, punjenje će se odvijati u garažama preko noći koristeći 18 punjača. Olga Żarkowska, MAN-ova direktorica proizvoda i prodaje za Poljsku je rekla: “Ova vozila spadaju među najmodernije električne autobuse na svijetu. Posebno smo ponosni što će ih Gdanjsk, kao jedan od pionira koji uvodi zelena rješenja u javni prevoz, imati u svom voznom parku.”

Nova električna vozila će biti opremljena sigurnosnim funkcijama kao što su sistem autonomnog kočenja u nuždi sistem za otkrivanje mrtvih uglova. Također, bit će opremljeni klima uređajem, USB punjačima i LED informativnim pločama za udobnost putnika.

Električni autobusi će se proizvoditi u MAN-ovim poljskim pogonima u Starahovicama i isporučivat će se u Gdanjsk u narednih 14 mjeseci.