Naslovnica Novosti VDL Citee prešle 200 miliona električnih kilometara

VDL Citee prešle 200 miliona električnih kilometara

468
0
PODIJELI

Za samo godinu i po, broj pređenih kilometara električnih VDL Citea u Evropi se udvostručio. Dok je u februaru prošle godine brojač iznosio 100 miliona, ovog mjeseca je pređena granica od 200 miliona električnih kilometara. “Prekretnica na koju smo veoma ponosni.” kazao je Paul van Vuuren, izvršni direktor VDL Bus & Coach.

U protekloj deceniji, nakon predstavljanja prvog Citea SLF-120 Electric 2013. godine, VDL Bus & Coach je stekao vodeću poziciju na evropskom tržištu električnog javnog prevoza. U februaru 2020. proslavljeno je 50 miliona električnih kilometara, sredinom septembra 2020. bilo je 75 miliona, a zatim 100 miliona u februaru 2021. Trenutno, 1.300 električnih VDL Citea svaki dan pređe preko 240.000 kilometara u 11 evropskih zemalja i 77 gradova. 200 miliona pređenih kilometara električnim vozilima predstavlja uštedu od skoro 28 miliona kilograma emisije CO2.

“U periodu od deset godina, u daljem razvoju naših VDL Citea, uvijek smo uspjeli pronaći rješenja za zahtjeve, potrebe i želje evropskog tržišta”, objašnjava van Vuuren. VDL je to ponovo demonstrirao predstavljanjem nove generacije Citee. “Razvili smo svestranu platformu mobilnosti koja ispunjava ambicije održivosti naših kupaca. Na taj način ostajemo na čelu tržišta javnog prevoza, gdje nas naše iskustvo čini liderima u Evropi. Nastavljen je trend rasta javnog električnog javnog prevoza – čak i za vrijeme krize koronavirusa – što je vidljivo kroz smanjenje potražnje za dizel vozilima. U protekloj deceniji dokazali smo se kao snažan, pouzdan i iskusan partner, zbog čega naručioci nastavljaju da ulažu u naše električne autobuse. Veoma smo ponosni na to. Nastavićemo da radimo na stalnim poboljšanjima kako bismo u budućnosti nadograđivali ovaj status.”, završio je Van Vuuren.

Holandija ima najviše električnih VDL vozila i stoga pokriva i najviše električnih kilometara: skoro 165 miliona. Približno 650 električnih autobusa radi u 35 gradova. Kao rezultat toga, električne Citee su postale suštinski dio trenutne ulične scene širom Holandije. Posluju, između ostalih, u Amsterdamu, Roterdamu, Hagu, Maastrichtu i Ajndhovenu. VDL takođe igra važnu ulogu u elektrifikaciji sve većeg broja koncesionih područja, sa primjenom u manjim gradovima i regionalnom transportu. Holandija je pionir u elektrifikaciji javnog prevoza. Ovo je inicirano Administrativnim sporazumom o autobusima bez emisija, koji su potpisali zajednički koncesionari u martu 2016. godine. Inspiriran Pariskim klimatskim sporazumom, ovaj administrativni sporazum predviđa da svi novi autobusi koji ulaze u javni prevoz u Holandiji moraju biti bez emisija najkasnije do 2025. godine.

Kada je riječ o broju pređenih električnih kilometara, VDL Bus & Coach brzo napreduje u Njemačkoj. U februaru 2021. godine 88 autobusa u šest gradova zajedno su prešli 4,5 miliona električnih kilometara. U ljeto 2022. te brojke će se naglo povećati: više od 12 miliona kilometara preći će 358 električnih Citea koji rade u 15 gradova.

Skandinavija također ostaje jedno od najvažnijih tržišta za VDL autobuse. U Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Danskoj, 250 VDL Citea prešlo je oko 25 miliona električnih kilometara. Alex de Jong, poslovni menadžer javnog prevoza VDL Bus & Coach: “Za budućnost, takođe izričito gledamo na velika tržišta u razvoju u Evropi. Za VDL Bus & Coach, ovo se uglavnom odnosi na Francusku i Italiju, gde smo već rezervisali naše prve uspjehe na polju naručivanja javnog prevoza. Naš cilj je izgradnja stabilne tržišne pozicije u ovim zemljama.”

Nova generacija VDL Citee predstavljena je krajem je 2021. godine. Iz VDL vizije i na osnovu iskustva sa trenutnom flotom VDL Citea, razvijen je koncept autobusa koji je u potpunosti zasnovan na električnom pogonu, spreman za budućnost i u kojem je nulta emisija osnovni zadatak. Baterije u podu, jednodijelni kompozitni bočni zid, pametno upravljanje energijom, sofisticirani sistem kontrole klime i ergonomsko okruženje za vozača. Sa ovih pet važnih inovacija, VDL Bus & Coach predstavlja novu generaciju Citea proizvoda, koji se sastoji od četiri varijante dužine i pet tipova. Asortiman nove generacije Citee znatno je poboljšan.

U junu je VDL Bus & Coach osvojio EBUS nagradu za novu generaciju Citee. Ova važna njemačka ekološka nagrada za industriju javnog prevoza dodjeljuje se svake dvije godine kompanijama koje daju značajan doprinos razvoju električnog javnog prevoza u Njemačkoj. VDL je pobijedio drugi put zaredom, a prethodno je osvojio nagradu 2019. godine, dok je 2021. godine ceremonija otkazana zbog koronavirusa. Za dizajn nove generacije Citee VDL Bus & Coach je već ovog proljeća dobio dvije važne nagrade: Red Dot Award i iF Design Award. Atraktivan dizajn trebao bi uvjeriti još više ljudi da izaberu javni prevoz. Nova generacija Citea već je prodata u nekoliko zemalja i biće raspoređena u brojnim gradovima i područjima od ove godine.