Naslovnica Novosti Bratislava uz Solaris ide na vodik!

Bratislava uz Solaris ide na vodik!

253
0
PODIJELI

Slovački prevoznik Dopravný podnik Bratislava (DPB) odlučio se za četiri autobusa na vodik koje će proizvoditi i isporučiti Solaris. Ovo je prva narudžba u sklopu okvirnog sporazuma koji dugoročno znači da bi do 40 vozila na vodik Urbino 12 moglo  doći do glavnog grada Slovačke.

Krajem jula prevoznik iz Bratislave potpisao je ugovor o kupovini četiri autobusa na vodik Solaris Urbino 12 hydrogen. Biće to prvi autobusi na vodik ne samo u Bratislavi, već i u Slovačkoj. Prema okvirnom sporazumu koji je DPB zaključio sa proizvođačem autobusa, slovački prevoznik može eventualno naručiti do 40 autobusa na vodik. Prva četiri vozila Urbino 12 na vodik bit će isporučena u julu sljedeće godine.

“Naše partnerstvo sa Bratislavom započelo je još 2006. godine. Tokom godina u taj grad smo isporučili 50 vozila sa dizel i CNG pogonom. Trenutno pratimo DPB u implementaciji hidrogenske tehnologije, koja je jedna od najvažnijih kada je u pitanju planiranje modernog i čistog gradskog javnog prevoza. Tako Bratislava predstavlja odličan primjer drugim evropskim gradovima”, rekao je Javier Calleja, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Srce autobusa Urbino 12 hydrogen je paket gorivih ćelija od 70 kW koji djeluje kao minijaturna hidrogenska elektrana u vozilu. Sistem vodika također ima pomoćne uređaje, na primjer za snabdjevanje vodikom i vazduhom pod adekvatnim pritiskom, za recirkulaciju vodika koji nije potrošen, kao i za održavanje odgovarajuće i stabilne temperature gorivih ćelija tokom rada. Električna energija proizvedena tokom rada vozila u gorivoj ćeliji se prenosi direktno na pogonsku liniju. Vodik se skladišti u gasovitom obliku u najsavremenijim kompozitnim rezervoarima postavljenim na krov autobusa. Sami rezervoari vodonika su rigorozno testirani i dizajnirani su da osiguraju maksimalnu sigurnost za vozača, putnike i pješake.