Naslovnica Novosti Foton osigurao rekordnu narudžbu električnih autobusa iz Čilea

Foton osigurao rekordnu narudžbu električnih autobusa iz Čilea

319
0
PODIJELI

Nova generacija Foton električnih autobusa bilježi odlične rezultate. Nedavno je Foton sa svojim kupcem iz Čilea zvanično potpisao ugovor koji podrazumjeva 1.022 električna gradska autobusa ukupne vrijednosti preko 230 miliona eura. Vozila će biti isporučena za sistem javnog prevoza glavnog grada Santiaga.

Provodeći dubinsko istraživanje čileanskog tržišta autobusa i posebnih potreba kupaca, Foton je uveo rješenja za prevoz na jednom mjestu. Dogovor označava najveću narudžbu električnih gradskih autobusa kineske proizvodnje sa prekomorskog tržišta, čime je Foton postao lider na čileanskom tržištu novih energetskih vozila. Nakon narudžbe od 1.000 električnih autobusa u Indiji 2020. godine, Foton je još jednom postavio novi rekord za kineske električne autobuse na prekomorskim tržištima.

Trenutno u Santiagu radi preko 300 jedinica Foton električnih autobusa, što čini skoro 40% voznog parka električnih autobusa u glavnom gradu Čilea. Nakon dolaska novih 1.022 električna gradska autobusa, Foton će imati najveću flotu električnih autobusa u Latinskoj Americi. Foton je dobio prvu narudžbu od 215 jedinica novih energetskih autobusa iz Čilea u novembru 2019. godine, čime je započela potpuno nova era javnog prevoza u Čileu. Tu narudžbu je pratila još jedna iz 2021. godine za 138 vozila i tako je Foton postao jedan od vodećih igrača na lokalnom tržištu električnih autobusa. Do sada je uspostavio solidno prisustvo u Čileu, pomažući gradovima širom zemlje da smanje štetne emisije.

U januaru 2021. godine Foton se službeno pridružio akceleratoru brze implementacije autobusa nulte emisije – ZEBRA (Zero Emission Bus Rapid-Deployment Accelerator), projektu koji su zajednički pokrenuli Međunarodni savjet za čisti transport (ICCT) i C40 Cities Network. Projekat, sa ukupnom investicijom od preko milijardu američkih dolara, ima za cilj stavljanje preko 3.000 električnih gradskih autobusa na puteve u Brazilu, Čileu, Meksiku i Kolumbiji.

Kao jedan od dobavljača novih energetskih vozila za ZEBRA, Foton je u potpunosti posvećen održivom razvoju i posvećen smanjenju emisije ugljika i poboljšanju mobilnosti ljudi u Latinskoj Americi. S ciljem povećanja dekarbonizacije, vlade širom svijeta aktivno promoviraju komercijalni rad električnih vozila. Uzmimo za primjer Čile. Zemlja ima za cilj da cijelu mrežu javnog prevoza obavlja sa vozilima na baterije prije 2040. godine.

Kao jedan od vodećih igrača u kineskoj industriji novih energetskih komercijalnih vozila, Foton se može pohvaliti širokim spektrom novih proizvoda za vozila na energetski pogon koji su posebno dizajnirani za različite scenarije prevoza. Do sada su Foton gradski autobusi novih tehnologija uspostavili svoje prisustvo u Indiji, Egiptu, Malti, Novom Zelandu, Australiji između ostalih. Oni rade za mreže javnog prevoza, škole, aerodrome kao i prevoze radnika pokazujući tako u potpunosti svoju visoku pouzdanost i tehnološku snagu. Osim toga, novi energetski kamioni i kombi vozila Foton iBlue već su dobili EU WVTA certifikat i rade u Njemačkoj, Singapuru, Australiji i Tajlandu. Fokusirajući se na tehnologiju i usluge, Foton pokazuje svijetu šarm i snagu Kine.