Naslovnica Novosti TMESA kupila 12 hibridnih Volvo autobusa

TMESA kupila 12 hibridnih Volvo autobusa

491
0
PODIJELI

Transporti Municipals d'Egara S.A. (TMESA) je u svoj vozni park dodao devet novih autobusa dužine 12 metara i tri zglobna autobusa dužine 18 metara, a svi su sa hibridnim pogonom i proizvođača Volvo. Gradski autobuski prevoznik Terrasse iz regije Barcelona već ima 48,5% svog voznog parka sa ovom vrstom pogona tj. od 68 vozila u floti čak 33 su sa hibridnim pogonom.

Ova mjera predstavlja materijalizaciju još jednog koraka ka održivijoj i efikasnijoj floti, u skladu sa opredjeljenjem vladinog tima da poboljša kvalitet zraka i ekološke parametre smanjenjem emisije gasova. Uvođenjem novih vozila i zamjenom najstarijih, prosječna starost vozila u voznom parku iznosi 7,35 godina.

Gradonačelnik Terrasse, Jordi Ballart, predstavio je nova vozila, u činu koji je održan u sjedištu TMESA-e, a prisustvovali su mu i zamjenica gradonačelnika za teritoriju i održivost Lluïsa Melgares i članovi Korporacije. Ballart je istakao da je puštanje u rad novih vozila “veoma dobra vijest koja nam omogućava da nastavimo napredovati kako bi grad imao održiviji i efikasniji autobuski park, poboljšavajući uslugu i da građani mogu uživati ​​u tome. Radimo da javni prevoz učinimo atraktivnom opcijom, kako bi svi gradom mogli da se kreću gradskim prevozom na udoban, brz i bezbjedan način”. Gradonačelnik je dodao da “hibridni autobusi prave manje zagađenja i manje buke, a unaprjeđuju našu posvećenost poboljšanju kvalitetu zraka i ekoloških parametara smanjenjem emisije gasova u gradu”.

12 novih vozila su marke Volvo, model 7900, a proizvedeni su u Volvovoj fabrici u Wroclawu (Poljska). Novi su 12-metarski hibridni autobusi ukupnog kapaciteta 86 putnika od čega je 26 sjedećih putnika i predviđa dva mjesta za osobe sa teškom pokretljivošću. Preostala tri autobusa su hibridni zglobni autobusi, dužine 18 metara, kapaciteta 141 putnika od čega je 42 sjedeća putnika, dva u invalidskim kolicima i još 97 osoba koje stoje.

Do kraja godine planirana je i isporuka dva mikrobusa voznom parku, koji su trenutno u procesu nabavke.