Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Prva “Kraljica” za kompaniju Lux travel Trebinje

EKSKLUZIVNO: Prva “Kraljica” za kompaniju Lux travel Trebinje

924
0
PODIJELI

Nakon što su svoju flotu početkom 2020. godine obnovili sa MAN Lion's Coach autobusom, ekipa kompanije Lux Travel iz Trebinja se ponovo počastila i dodala novog člana u svoju flotu. Ili da kažemo članicu, pošto se radi o autobusu Setra 415 GT-HD.

Novi autobus je proizveden 2012. godine i spada u Comfort Class Setrinih proizvoda. Radi se o klasičnom turističkom visokopodnom autobusu dužine 12 metara. Opremljen je Mercedesovim motorom snage 430 KS i ispunjava Euro 5 norme ispušnih gasova. Vanjski izgled dodatno uljepšavaju xenon svjetla, dok su bunkeri za prtljag na paralelno otvaranje. Ugodnu, ali i ekonomičnu vožnju osigurat će i ručni mjenjač koji ima šest brzina.

Osim ekonomične vožnje, Setra je naglasak stavila i na sigurnost. Tako je ovo vozilo opremljeno kamerom za vožnju unazad, ali i kamerom koja prati zadnja vrata. Sistemi popust ABS, EBS ili intardera su odavno standard pa nema potrebe detaljno pisati o tome. Vozilo također ima i pomoćni sistem za održavanje razmaka između vozila ispred, te senzore za kišu uz dodatak trećeg brisača. Sigurnost prtljaga je osigurana preko detektora dima i vatre koji se nalaze u bunkerima uz dojavu na instrument tablu.

Treća stvar karakteristična za autobuse iz Daimler grupacije je udobnost i komfor. Nova trebinjska “Kraljica” ima ukupan kapacitet od 48+2+1 sjedišta. Sjedišta su izuzetno kvalitetna i već od naredne serije 500. Pored opcija kao što su obaranje naslona, preklopnog stolića, naslona za noge i ruke, svako sjedište je opremljeno i utičnicama 220V. Putnicima će na raspolaganju biti klima uređaj i dodatno webasto grijanje, tako da će u svakom trenutku i neovisno od vanjskih uslova, temperatura unutar vozila biti optimalno.

Da putovanje prođe malo brže i interesantnije pomoći će i Bosch audio i video oprema sa mikrofonom, CD/MP3/DVD playerom, radiom i dva LCD monitora. Interesantno je da su monitori postavljeni centralno u autobusu i da su oba na posebno izvlačenje. Još jedna posebnost je i da se kamera za praćenje vožnje i navigacija mogu povezati na monitore pa da putnici prate i taj segment putovanja. Od ostale opreme svakako možemo istaći i kuhinju, toalet, dva frižidera te bunker za odmor vozača.

“Setra je dosla 28.juna. sa 402.000 km, a sada već ima 410.000 km i zadovoljni smo početnim dojmovima. Naravno, odrađeni su svi servisi čim je došla uz zamjenu zatezača, rolera, kompletnog remenja, ulja i filtera”, započeo je skoro u dahu gospodin Vladimir Janković, osnivač kompanije i nastavio: “Ova godina je premašila naša očekivanja i skoro je na nivou 2019. godine. Jedini je hendikep za razliku od 2019. visoka cijena nafte, ali smo svakako zadovoljni.”

Na pitanje o trenutnoj, ali i budućoj brojnosti voznog parka te planovima gospodin Janković nam je odgovorio: “Početkom 2020. godine obnovili vozni park sa odličnim MAN-om koji je također 2012. godište i s njim smo podigli ljestvicu u kvalitetu usluga, a sada smo dodatno nadogradili sa ovom Setrom i otprilike je to to što se tiče velikih vozila za ovu godinu. Do kraja godine planiramo obnoviti “mališane” sa jednim novim Sprinterom, ali nam je jako bitno da nadogradnja bude što boljeg karoseriste tako da se nismo još odlučili koja će nadogradnja ući u igru. Za iduću godinu imamo već dogovorene poslove sa dosadašnjim partnerima tako da očekujemo još bolju godinu od ove tekuće.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Lux travel želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!