Naslovnica Novosti Duplo slavlje u Usora turs za dva autobusa!

Duplo slavlje u Usora turs za dva autobusa!

1013
0
PODIJELI

Kompanija Usora turs je odavno poznata u Bosni i Hercegovini prije svega po odličnim vozilima koje posjeduje u svom voznom parku, a od prošlog mjeseca nivo kvalitete svojih vozila podigli su ne za jednu već dvije stepenice. Od sada vozni park krase i jedne Setra 516 HD te Mercedes Tourino.Kurs koji je zadnjih godina zauzet – EvoBus grupacija – u voznom parku nastavljen je i ove godine. Nakon dvije uzastopne Setre serije 400 došlo je vrijeme za blagi napredak tako da je u flotu stigla i prva petica. Radi se o modelu 516 HD koji je proizveden 2016. godine i koji je fabrički u zlatkastoj boji, koja je zadnjih godina postala zaštitna boja ove kompanije uz slogan “Your golden class”.

Nova Kraljica je opremljena Mercedesovim OM 470 motorom snage 315 kW odnosno 428 KS, u kombinaciji sa Powershift mjenjačem od osam brzina. Nova generacija donosi i mnogo sigurnosnih sistema aktivne i pasivne pomoći. Tako je ovo vozilo opremljeno sa ESP, EBS, ABS, ASR, Brake Assist (BAS), Continuous Braking Limiter (DBL) sistemima i naravno integrisanim retarderom. Dodatnu sigurnost pružaju sistemi poput Front Collision Guard (FCG), Active Brake Assist 4 (ABA 4) i Lane Assist (SPA).

Rezervoar za gorivo iznosi 480 litara, dok je rezervoar za Ad Blue tečnost 35 litara. Vozilo posjeduje i bunker za vozača koji se može koristiti za odmor vozačke posade.

Ukupni kapacitet iznosi 53+2+1 sjedišta, a putnici tokom putovanja mogu uživati u dodatnoj opremi kao što su audio i video sistem sa CD/DVD playderom i dva LCD monitora, frižideru, kuhinji i toaletu. Setra je poznata po svojoj udobnosti sjedišta, a ovaj autobus je opremljen sa Setra Voyage Plus sjedištima tako da komfora i postranosti neće faliti.

Druga prinova u floti je maleni Mercedes Tourino. Tako je nakon Neoplan Eurolinera SHD koji je stigao ranije ove godine ovo drugo vozilo u midi segmentu, koje je inače u zadnje vrijeme dosta traženo. Tourino je proizveden 2008. godine i pogoni ga domaći Mercedesov motor OM 926 sa 286 konjskih snaga uz pomoć ručnog šestostepenog mjenjača.

Vozilo ima dužinu od 9,3 metra, dok je visoko 3,3 metra. Sa međuosovinskim razmakom od 4,6 metara ukupan kapacitet od 32+1+1 sjedišta garantuje maksimalnu udobnost i komfor tokom svakog puta bez obzira na kilometražu. Novi mališa može primiti do 200 litara u svoj rezervoar, a odlikuje ga još i velika klima uz sistem dodatnog grijanja, multimedijalni sistem sa monitorima te udobnija i prostranija sjedišta nego u standardnim modelima.

Kompanija Usora turs je osnovana 1995. godine i trenutno saobraća na dvije linije – prema Zagrebu i prema Njemačkoj, naravno uz vanredne prevoze. Iz kompanije su poručili da su za sada prezadovoljni sa cijeloukupnom situacijom, posebno nakon korona-perioda. Što se tiče budućih planova rekli su nam da u idućoj godini imaju planove za nove linije i to prije svega za spajanje BiH sa više gradova u Hrvatskoj, otvaranje sezonskih linija prema moru te ako se ukaže prilika i za novu međunarodnu liniju.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Usora turs želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!