Naslovnica Novosti Bus of the Year 2023: MAN Lion's City E!

Bus of the Year 2023: MAN Lion's City E!

505
0
PODIJELI

MAN Lion's City 12 E imao je impresivan nastup na “Bus Euro Testu” u Limeriku u Irskoj – i to od prve minute. Na kraju krajeva, potpuno električni gradski autobus je na sopstvenim točkovima prešao otprilike 2.500 kilometara dugo putovanje od Njemačke do Irske. “Bilo je to posebno iskustvo za nas kao i za žiri kada smo se zaustavili u Limeriku sa našim MAN Lion's City 12 E nakon deset dana vožnje,” rekao je Rudi Kuchta, šef poslovne jedinice za autobuse u MAN Truck & Bus. Potpuno električni gradski MAN autobus impresionirao je žiri tokom “Bus Euro Testa”. U maju je stručni žiri primio pet autobusa od pet proizvođača u Irsku na međunarodno testiranje autobusa.

Nakon intenzivnog testiranja s brojnim vozačkim iskustvima i dugim tehničkim raspravama tokom sedam dana – presuda je jasno bila u korist MAN Lion's City 12 E kao novog “Autobusa godine 2023.”. Žiri su činila 23 evropska novinara i svi su bili posebno impresionirani cjelokupnim konceptom gradskog autobusa, koji postiže poene za svoj domet, pouzdanost, udobnost i, prije svega, održivost.

“Novi MAN Lion's City 12 E ima revolucionarni dizajn, visok stepen udobnosti i veoma tih prostor unutra. Vozačka kabina je jedna od najboljih i sa visokim stepenom bezbjednosti. MAN se fokusirao na električnu mobilnost od prvog crteža do pravog proizvoda. Međunarodni žiri imao je pozitivan osjećaj od prve probne vožnje pa do odluke da je MAN Lion's City 12 E autobus godine 2023.”, rekao je predsjednik žirija Tom Terjesen. Upravo je Tom Terjesen uručio nagradu Rudiju Kuchti uoči otvaranja sajma IAA 2022 u Hanoveru.

Nagrada “Autobus godine” dodeljuje se već tri decenije. Smatra se najvažnijom međunarodnom nagradom u autobuskoj industriji. “Utoliko smo ponosniji što je naš MAN Lion's City E tako dobro primljen od strane stručnog žirija i što sada primamo ovu prestižnu nagradu”, kazao je Kuchta, dodajući: “Nagrada impresivno pokazuje izvanredan rad kojeg je obavio cijeli MAN.” A rad je počeo 2020. godine, kada je električni gradski autobus krenuo u serijsku proizvodnju. Sada je na putevima iz dana u dan u mnogim evropskim zemljama, izazivajući entuzijazam među autobuskim operaterima i vozačima, kao i stručnjacima i putnicima.

Jedan od razloga za to je što stručnjaci u MAN Truck & Bus kontinuirano rade na daljem razvoju i poboljšanju potpuno električnog Lion's City E. Njihov cilj je korištenje sofisticirane tehnologije za poboljšanje autobusa i pružiti operaterima najbolju moguću podršku u svakodnevnom radu. Kako bi im omogućio da savršeno prilagode svoj e-Bus budućoj upotrebi, MAN nudi, između ostalog, dvije strategije korištenja baterije za Lion's City E: Pored strategije “Pouzdan domet” (domet do 270 km), postoji i Strategija “Maksimalnog dometa” za domete do 350 km. Osim toga, novi CO2 sistem klimatizacije i poboljšano grijanje osiguravaju još veću efikasnost. Nove su i modularne baterije. To znači da će kupci električnih autobusa moći da odrede broj baterija od ove jeseni.

MAN svojim kupcima nudi i brojne alternative u pogledu veličine. Na primjer, Lion's City E je sada dostupan i kao kratka midibus verzija od 10,5 metara, koja ima jedan od najvećih kapaciteta baterije u segmentu. Zahvaljujući svom rekordnom krugu okretanja i kompaktnim dimenzijama, idealno je rješenje za uske gradske centre i posebno opterećene pješačke zone. Midibus tako upotpunjuje MAN-ov asortiman električnih autobusa, koji se sada sastoji od vozila od 10,5 preko 12,2 do 18,1 metara.

Nagrada “Autobus godine” jasno pokazuje koliko je Lion's City E odlično primljen. “Od samog početka nam je bilo jasno da ćemo razvijati naš e-Bus u bliskoj saradnji sa našim kupcima, ali i da ćemo ga kontinuirano optimizovati. Naš cilj je bio i jeste da ponudimo najbolji električni gradski autobus. Činjenica je da naše vozilo nagradio veliki broj stručnjaka je veliki uspjeh,” izjavio je Barbaros Oktay, šef inženjeringa autobusa u MAN Truck & Bus. Na primjer, električni gradski autobus je također dobio iF Gold Award 2020. Žiri za dizajn međunarodnog foruma iF-a bio je posebno impresioniran ergonomskim i estetski ugodnim dizajnom ovog vozila. Ali podaci o prodaji za Lion’s City E također jasno pokazuju koliko je popularan. Od početka prodaje ukupno je naručeno već više od 1000 ovih vozila. MAN Truck & Bus očekuje da će do 2030. godine oko 90 posto njegovih gradskih autobusa biti na baterije.

MAN Lion's City E dokazao je koliko moćan može biti potpuno električni gradski autobus na svom putu do “Bus Euro Testa” sa impresivnim putovanjem širom Evrope do Irske. Tokom “Electrifying Europe Tour”, dvanaestometarski gradski autobus je za deset dana prešao osam zemalja. Prešao je ukupnu udaljenost od 2.448,8 kilometara i potrošio ukupno 1.763,7 kWh energije, što odgovara oko 0,72 kWh po kilometru. Ove vrhunske vrijednosti postignute su zahvaljujući efikasnoj tehnologiji Lion's City E i impresivnoj stopi rekuperacije od 20,8 posto. Šest litijum-jonskih baterija (kapaciteta 480 kWh) na krovu eBus-a davalo je energiju za putovanje kroz gradove, preko sela i planina. Punjenje je vršeno nakon svake dnevne faze i nije bilo potrebno međupunjenje. To je zato što električni autobus nudi domet do 350 kilometara.

Što se tiče pogona, MAN se oslanja na centralni motor na zadnjoj osovini ili dva centralna motora na drugoj i trećoj osovini u zglobnom autobusu, što doprinosi ponašanju u vožnji i rekuperaciji. Vožnjom bez emisija, MAN Lion's City E ispunjava zahtjeve za smanjenjem emisije zagađivača i buke u gradovima. Inače, pouzdana tehnologija MAN Lion's City E će se u budućnosti koristiti i u  MAN-ovim šasijama za električne autobuse. Na ovaj način će u budućnosti MAN-ova šasija biti dostupna ostalim nadograđivačima kako bi mogli razviti svoje potpuno električne modele.

Od 1989. godine međunarodni stručni žiri dodjeljuje titule “Bus of the Year” i “Coach of the Year” različitim tipovima autobusa na godišnjem nivou. Evropski novinari posebnu pažnju obraćaju na praktičnu podobnost i koncept vozila koje su proizvođači obezbjedili za uporedni test. Uz sadašnju nagradu za MAN Lion's City 12 E, MAN Truck & Bus je već 12 puta bio u mogućnosti da osvoji trofej za svoje brendove autobusa – MAN i Neoplan i to po šest puta za “Coach of the Year” (2022, 2020, 2006, 2004, 2000, 1994) i šest puta za “Bus of the Year” (2023, 2015, 2005, 1999, 1995, 1990).