Naslovnica Novosti Stiglo 45 Mercedes Intoura za Arriva Slovenija

Stiglo 45 Mercedes Intoura za Arriva Slovenija

735
0
PODIJELI

Arriva Slovenija je jučer preuzela 45 novih autobusa Mercedes Intouro najnovije generacije za redovni prevoz putnika. Kupovina je do sada najveća investicija u međugradski autobuski putnički saobraćaj u Sloveniji i najveća pojedinačna kupovina autobusa.

Riječ je o najnovijoj generaciji Mercedesovih autobusa, koji se mogu pohvaliti najnovijim Euro 6E motorima, čak su i ekološki prihvatljiviji od svojih prethodnika, a emisije koje ispuštaju ovi autobusi su znatno niže od starijih dizel autobusa. Također su tiši i udobniji za vožnju, što je korisno i za putnike i za stanovnike u blizini. Za dodatnu sigurnost, autobusi su opremljeni sistemom kontrole stabilnosti vozila ESP i novim elektronskim i kočionim sistemom B2E i EBS4+, koji osiguravaju brži prenos signala, a time i kraći put kočenja.

Autobusi su opremljeni udobnim putničkim sjedištima, klima uređajem s aktivnim filterom s antivirusnom funkcijom za smanjenje rizika od infekcije i Mercedesovim PowerShift automatskim mjenjačem sa osam brzina. Putnicima unutra je na raspolaganju i Wi-Fi mreža sa besplatnim pristupom internetu.

Od 45 autobusa, deset njih je u kraćoj izvedbi od 10,7 metara (model Intouro K), dok su ostali dugi 12,1 metar. Arriva Slovenija distribuirala je autobuse među svojim poslovnim jedinicama širom Slovenije. Službenoj primopredaji novih autobusa prisustvovali su Bo Karlsson, direktor grupe Arriva Slovenija, Alenka Bratušek, državna sekretarka u Ministarstvu za infrastrukturu i Rasto Oderlap, direktor kompanije Autocommerce d.o.o.