Naslovnica Novosti Zvanično predstavljena nova generacija električne VDL Citee

Zvanično predstavljena nova generacija električne VDL Citee

319
0
PODIJELI

VDL Citea nove generacije konačno je predstavljena tokom InnoTrans sajma koji je održan u Berlinu u septembru. Holandski proizvođač doveo je prvo demo vozilo u Berlin, gdje je i održavana zvanična prezentacija.

VDL Bus & Coach je bio vodeći proizvođač električnih autobusa u Evropi u prvoj polovini 2022. godine. Komercijalna strategija? “Krenut ćemo na jug, s ciljem proširenja poslovanja na tržištima u Francuskoj i Italiji”, rekao je Alex De Jong, poslovni menadžer javnog prevoza u VDL Bus & Coach. Asortiman autobusa razvijan je šest godina. Potrošnja energije smanjena je za 20 do 25 posto u odnosu na trenutni domet električnih gradskih autobusa, pojasnili su iz VDL Bus & Coach. Ono što je interesantno je putnički kapacitet: 110 ljudi može da primi verzija sa standardnim kapacitetom baterije (tj. 306 kWh).

Autobus, namjenski napravljen za električni pogon, najavljen je u decembru 2020. godine, a ranije je predstavljen na online događaju u maju 2021. godine. Prva vozila bit će isporučena u Lahtiju u Finskoj, a također, velika narudžba je postignuta u Francuskoj.

Nova porodica proizvoda rezultat je novog koncepta koji je u potpunosti razvijen na električni pogon. I, po prvi put, ima baterije u podu. Maksimalni kapacitet baterije je 490 kWh, pri čemu je kapacitet preko 306 kWh postavljen na krov. Baterijski moduli se sastavljaju u kompaniji VDL grupe.

VDL Bus & Coach je naveo da će nova generacija imati i impresivan domet. Naime, iz kompanije tvrde da sva vozila prelaze razdaljinu od 500 do 600 kilometara. Čak i u lošim vremenskim uslovima (-15 stepeni Celzijusa), Citea i dalje može da vozi 250 kilometara 100% električnom energijom. Za ovu novu generaciju električnih gradskih autobusa, VDL Bus & Coach je razvio kompozitni bočni zid koji se sastoji od jednog komada. Ovo uzrokuje manje vibracija, smanjuje zagađenje bukom i ima dobru vrijednost izolacije, što u konačnici doprinosi udobnosti putnika.