Naslovnica Novosti FlixBus pokrenuo najdužu evropsku liniju koja će saobraćati na biodizel

FlixBus pokrenuo najdužu evropsku liniju koja će saobraćati na biodizel

559
0
PODIJELI

FlixBus i Volvo Buses sa svojim partnerima počeli su sa radom na autobuskoj liniji između Bresta i Grenobla sa autobusima koji za pogon koriste biodizel Oleo100. Ovo je sada najduža evropska autobuska linija koja vozi na biodizel od uljane repice. Oleo100 se reklamira kao održivija alternativa dizelskom gorivu, jer pretvara obnovljivu biomasu u gorivo. Ova biomasa nastaje kada se ulje repice presuje kako bi se dobili biljni proteini za ishranu životinja na francuskim farmama, uz proizvodnju ulja repice za ljudsku ishranu.

Koristeći Oleo100 za gorivo za svoje autobuse između Bresta i Grenobla, FlixBus značajno povećava upotrebu biogoriva u Francuskoj. Dva dvospratna autobusa Volvo 9700 DD, koji voze na ovoj liniji, proizvešće 70% manje štetnih emisija i gasova dok putuju 830.000 kilometara svake godine. Pokretanje ove linije je dodatak postojećim linijama Flixbusa na kojim se koristi biodizel Oleo100. Volvo autobusi koji koriste biodizel od ranije rade na linijama između Nice i Toulousea (dva vozila) te između Vannesa i Pariza (jedno vozilo).

Fabian Stenger iz Flixbusa je rekao: “Volvo Buses dijeli našu viziju održivijeg putovanja i nudi premium autobuse koji mogu garantovati FlixBus kvalitet kojeg naši klijenti traže. Sada širom Francuske vozi pet Volvo autobusa na Oleo100 i na to smo posebno ponosni. Širom svijeta nastojimo implementirati rješenja s raznim partnerima kako bismo što je više moguće smanjili ugljični otisak putovanja s FlixBusom.”

Pokretanje ove linije koja koristi biodizel Oleo100 također je označilo priliku da FlixBus i Volvo Buses formaliziraju novo partnerstvo. Prema ovom sporazumu, dvije kompanije će raditi na razvoju održivijeg putovanja autobusom.