Naslovnica Novosti Rio de Janeiro dobija 220 novih Marcopolo autobusa

Rio de Janeiro dobija 220 novih Marcopolo autobusa

451
0
PODIJELI

Počevši od novembra, BRT sistem u glavnom gradu Brazila – Rio de Janeiru će dobiti 220 novih zglobnih autobusa Marcopolo Torino Express za saobraćaj opštinskog javnog prevoza, na koridorima BRT (Bus Rapid Transit) Transoeste, Transcarioca, Transolimpica i Transbrasil.

Novo vozilo predstavljeno je na svečanosti održanoj krajem septembra, u Rio de Janeiru, uz prisustvo gradonačelnika grada Eduarda Paesa, opštinskog sekretara za saobraćaj, Maíne Celidonio, i predsjednica Mobi-Rio, Claudia Secin. “Marcopolo je lider u isporuci vozila za najvažnije sisteme mobilnosti u Latinskoj Americi i veoma je ponosan što sarađuje na kontinuiranom podizanju gradskog kolektivnog transporta u gradu jednako važnom kao što je Rio de Janeiro. Nova vozila će omogućiti efikasnije, udobnije i sigurnije putovanje za stanovništvo”, istakao je Ricardo Portolan, direktor komercijalnih operacija i marketinga u Marcopolu.

Sa redefiniranim vizuelnim identitetom u žutoj i srebrnoj boji, te modernijim dizajnom, 220 jedinica Marcopolo Torino Expressa imaju ukupnu dužinu od 18, 22 i 23 metra. Vozila su rađena na Volvo B340M i Mercedes-Benz O 500 MDA šasijama i kapacitet vozila je 181 putnik od čega su 43 sjedeća i 138 stojeća. Vozila su opremljena tehnologijama i predmetima koji pružaju još više udobnosti, sigurnosti i pogodnosti putnicima, kao što je sistem komunikacije između vozača i putnika sa mikrofonom u kabini (tip koji se koristi u metrou), zvučno upozorenje pri zatvaranju vrata za ukrcavanje i iskrcaj, diferencirani sistem rasvjete sa hromoterapijom unutar vozila i pristupna rampa pored ulaznih vrata za potpuni pristup.

Autobusi također imaju CCTV video nadzor zatvorenog tipa koji omogućava vozaču da vidi slike sa internih kamera na instrument tabli, sistem najave idućeg zaustavljanja (koji preko audiovizuelnih uređaja upozorava na narednu stanicu za iskrcavanje), USB utičnice na svim sjedištima, sjedišta modela City Comfort, panik dugme u vozačkoj kabini i klima uređaj te kameru za vožnju unazad.