Naslovnica Novosti Temsa predstavila električni međugradski autobus

Temsa predstavila električni međugradski autobus

448
0
PODIJELI

Temsa je predstavila svoj novi model električnog vozila na IAA sajmu u Hanoveru. Predstavljajući prvi evropski električni međugradski autobus – LD SB E, Temsa ima za cilj povećati udio električnih vozila u svojoj ukupnoj proizvodnji na 50 posto za tri godine. Poslujući u partnerstvu sa Sabancı Holdingom i PPF grupom, Temsa, jedan od vodećih svjetskih proizvođača električnih autobusa, zauzeo je svoje mjesto među rijetkim proizvođačima u svijetu koji je napravio pet različitih modela električnih autobusa spremnih za masovnu proizvodnju.

Govoreći na konferenciji za novinare održanoj u okviru predstavljanja, izvršni direktor Temsa Tolga Kaan Doğancıoğlu je naglasio da su održivost i digitalizacija dva glavna odlučujuća trenda u automobilskoj industriji i dodao: “Kao Temsa, mi smo jedna od kompanija koje su prepoznale održivost i transformaciju usmjerenu na digitalizaciju u našem sektoru, u najranijoj fazi. Dajemo prioritet za ova dva pitanja stavljajući naše klijente u centar. Podržavamo održivi rast i ispunjavamo naša obećanja i ciljeve održivosti fokusirajući se na nove mogućnosti, posebno na elektrifikaciju. Naš domet električnih vozila, koji smo postigli sa našim vozilom LD SB E, najvažniji je pokazatelj odlučnosti Temse na ovom putovanju. Danas smo jedna od rijetkih kompanija u svijetu koja je lansirala pet različitih električnih vozila spremnih za masovnu proizvodnju u različitim segmentima. A danas smo također ponosni što predstavljamo prvi evropski električni međugradski autobus kao evropska kompanija. Ako želite da idete na sjever, najlakši način za to je da pratite polarnu zvijezdu. Naš sjever je nastanjiviji, čišći i sigurniji svijet. A naša glavna zvijezda je održivost. Nastavljamo odlučno na ovom putu. Shodno tome, cilj nam je da jedno od svaka dva vozila iz našeg proizvodnog pogona učinimo električnim do 2025. godine.”

Hakan Koralp, direktor prodaje i marketinga u Temsi, pružio je učesnicima informacije o Temsi kao svjetskom brendu: “Temsa je globalni igrač koji je uveo mnoge modele autobusa i midibusa u sektor od 1968. godine i uspio ih staviti na puteve u skoro 70 zemalja svijeta. Kada je u pitanju broj vozila koje je Temsa do sada proizvela u svom pogonu on iznosi preko 130 hiljada. Od posljednjeg kvartala 2020. godine, Temsa, koja posluje u partnerstvu sa Sabancı Holdingom i PPF grupom, sada je mnogo jača i odlučnija na globalnim tržištima, zajedno sa svojom sestrinskom kompanijom Škoda Transportation, posebno sa svojim rješenjima za elektrifikaciju. Danas ćemo ojačati tu poziciju Temse, koja ima za cilj da bude vodeća i uzorna kompanija širom svijeta u vozilima s nultom emisijom, sa novim vozilima i novim tehnologijama u narednom periodu.”

Caner Sevginer, potpredsjednik Temsa odjela za istraživanje, razvoj i tehnologiju, izrazio je da Temsa svake godine izdvaja četiri posto svog prometa za istraživanje i razvoj i rekao: “U današnjem svijetu prvi korak u stvaranju R&D kulture je razmišljanje o sljedećem potezu – razmišljati o sutra, a da se ne zadovoljimo današnjim. Naš rad na električnim vozilima, tehnologije skladištenja energije i autonomna vozila dugi niz godina su pokazatelj ove perspektive. Sve ove tehnologije razvijamo u našem R&D centru koji se nalazi u našem proizvodnom pogonu. Danas smo predstavljemo novi električni model na osnovu našeg rada i rezultata studija koje smo sproveli u našem R&D centru”.

LD SB E predstavljen u Hanoveru može se ponuditi klijentima u dvije različite opcije dužine: 12 ili 13 metara. Vozilo, koje ima kapacitet od 63 putnika, pokazuje očekivane performanse u svim uslovima na putu zahvaljujući elektromotoru snage 250 kW. Nudi tri različite opcije kapaciteta baterija: 210, 280 i 350 kWh, a domet LD SB E može doseći i do 350 kilometara pod odgovarajućim uslovima. Punjenje traje oko dva sata sa DC punjačem snage 150 kWh. Sa potpuno digitalnom instrument tablom sve informacije vezane za vožnju mogu se lako pratiti. Pozicioniranje većine električnih komponenti vozila u istom području također pruža značajnu pogodnost u servisiranju i održavanju vozila.

Prije par mjeseci, Temsa je predstavila model TS 45E, koji je skrojen posebno za američko tržište. TS 45E, koji je oko dvije godine bio podvrgnut probnim vožnjama u Silikonskoj dolini, gdje se nalaze najznačajnije svjetske tehnološke kompanije, predstavljen je tržištu nakon uspješno završenih svih tih testova. U skladu s tim, Temsa je predstavila dva nova električna vozila u posljednjih šest mjeseci.