Naslovnica Novosti 50 električnih ADL dvospratnih autobusa za franšizu Bee Network

50 električnih ADL dvospratnih autobusa za franšizu Bee Network

337
0
PODIJELI

Alexander Dennis Limited je objavio da je Transport for Greater Manchester naručio 50 dvospratnih spratova s ​​nultom emisijom za prvu fazu franšiznog sistema autobusa Bee Network koji će krenuti sa radom u septembru 2023. Električni autobusi će se proizvoditi u Engleskoj u fabrici Alexandera Dennisa u Scarboroughu u Sjevernom Jorkširu i trebali bi raditi u Wiganu i Boltonu, gdje će franšiza krenuti sa radom 17. septembra 2023. godine, a slijedi mančesterska regija tokom 2024. i 2025. godine.

ADL autobusi sa nultom emisijom štetnih gasova će biti prvi koji će nositi brend nove Bee Network – hrabru ambiciju kompanije Transport for Greater Manchester za potpuno integrisani transportni sistem u londonskom stilu koji se sastoji od autobusa, tramvaja, pješačenja i vožnje biciklom, a na kraju i vozova. Novih 50 autobusa će biti finansirano iz vladinih sredstava za održivi transport, s još oko 300 električnih autobusa koji će biti isporučeni od 2024. do 2027. godine.

Predsjednik i generalni direktor ADL-a, Paul Davies, rekao je: “Oduševljeni smo što smo izabrani od strane Transport for Greater Manchester kao dobavljača za prvu tranšu autobusa bez emisija za novu Bee Network. Radujemo se što ćemo igrati svoju ulogu u transformaciji autobuskih usluga u Wiganu i Boltonu sa ovim legendarnim autobusima, koji će biti izgrađeni na sjeveru Engleske u našoj tvornici u Scarboroughu i podržani lokalno iz našeg AD24 aftermarket čvorišta u Skelmersdaleu. Odabir Alexander Dennisa pokazuje vladinu posvećenost izgradnji autobusa lokalno u Ujedinjenom Kraljevstvu, na čemu smo zahvalni.”

Gradonačelnik Greater Manchester, Andy Burnham, izjavio je: “Ovaj projekat označava vraćanje autobusa pod lokalnu kontrolu po prvi put u 36 godina. Sa narudžbom za naših prvih 50 novih električnih autobusa i velikim interesovanjem operatera koji žele da pokreću prve franšizne usluge za godinu dana od sada, Bee Network dobija pravi zamah. Također sam oduševljen što mogu otkriti kratki pogled na to kako će Bee Network izgledati. Želimo pružiti nešto moderno i kultno što odražava prvoklasnu transportnu mrežu kakva će postati.”