Naslovnica Novosti Solaris MetroStyle trolejbusi za Arnhem

Solaris MetroStyle trolejbusi za Arnhem

419
0
PODIJELI

Solaris i holandski operater javnog prevoza Hermes, koji je dio Transdeva, potpisali su ugovor za isporuku 10 trolejbusa Trollino 18 u dizajnu MetroStyle. Vozila će stići do Arnhema u prvoj polovini 2024. godine i to će biti prvi Solaris trolejbusi koji će biti raspoređeni u Holandiji.

Arnhem, grad od preko 150.000 stanovnika, koji se nalazi na rijeci Nederrijn, važan je industrijski, naučni i kulturni centar. Sa deset trolejbusa Trollino 18 Arnhem će proširiti svoju transportnu mrežu između Univerziteta u gradu i Univerziteta u gradu Wageningenu. Ovo će biti prvi Solaris trolejbusi u Holandiji i dizajnirani u MetroStyle izgledu. Prvo Solaris vozilo izgrađeno u novom dizajnu bilo je Trollino 24, predstavljeno na Busworld Europe 2019. u Briselu. “Veoma smo ponosni što će naša Solaris Trollino 18 vozila uskoro stići u Arnhem. Ovo je jedini holandski grad sa operativnim trolejbuskim sistemom. Zato nam je posebno drago što će njegovi stanovnici uskoro moći putovati najmodernijim Solaris trolejbusima”, rekao je Wil Willems, generalni direktor Solarisa u Holandiji.

Trolejbusi koje je naručio Hermes imaju vučne baterije kapaciteta oko 90 kWh i mogu da voze bez povezivanja na nadzemne žice. Domet je prema Solarisu do nekoliko desetina kilometara. Baterije će se puniti pomoću sistema “In-Motion-Charging”, direktno dok se putuje pomoću žica iznad glave. Trolejbusi Solaris Trollino 18 biće opremljeni elektromotorom od 240 kW. Montirani su USB priključci za punjenje mobilnih uređaja, sistem za informisanje putnika i sistem video nadzora. Mobileye Shield+ upozorava vozača o bilo kakvim predmetima otkrivenim u mrtvom uglu vozila i on će imati kamere koje zamjenjuju bočne retrovizore.

Prva Solaris vozila stigla su u Holandiju 2017. godine kada je Transdev naručio 40 zglobnih Solaris Urbino 18 autobusa. “Veoma se radujemo sljedećem poglavlju u našoj saradnji sa Solarisom”, rekao je Martijn Mentink, izvršni direktor Hermesa za jugoistočni region. Flota Solarisa u Holandiji proširena je dodavanjem još 26 vozila, uključujući 16 autobusa na vodik.