Naslovnica Novosti KVG Braunschweig se oslanja na MAN autobuse

KVG Braunschweig se oslanja na MAN autobuse

466
0
PODIJELI

Kraftverkehrsgesellschaft Braunschweig (KVG) raspisao je tender za kupovinu 23 hibridna i jednog dizelskog autobusa. Nakon završene procedure dodjele, posao ukupne vrijednosti oko 6,2 miliona eura dobio je MAN Truck & Bus. Isporuka 23 autobusa MAN Lion's City sa MAN EfficientHybrid sistemom i MAN Lion's Intercity LE planirana je za početak 2023. godine.

“Iako nam se vrijeme za kupovinu dizel autobusa bliži kraju, veoma smo zadovoljni što možemo raditi zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom za ovu veliku narudžbu”, komentarisao je Axel Gierga, generalni direktor KVG-a. KVG Braunschweig prilikom kupovine slijedi specifikacije Direktive o čistim vozilima (CVD – Clean Vehicles Directives). CVD reguliše proporcije preduzeća javnog prevoza koja moraju da kupuju autobuse sa čistim motorima.

EfficientHybrid modul serije gradskih autobusa MAN Lion's City osigurava da emisije buke u urbanim sredinama ostaju niske. Istovremeno, sistem smanjuje potrošnju goriva i emisije zagađivača. Glavna komponenta hibridne tehnologije je robustan elektromotor koji je otporan na habanje i ne zahtijeva održavanje, a koji je ugrađen u pogon između motora i mjenjača. Prilikom kretanja ili kočenja, starter generator radilice radi kao generator (alternator) i obrnuto kao starter.

“Drago mi je što smo uspjeli u cijelosti pobijediti na tenderu kompanije KVG Braunschweig i što je MAN Lion's Intercity LE, koji je predstavljen prošle godine, također bio uvjerljiv u tenderskom procesu”, izjavio je Frank Krämer, direktor prodaje autobusa u MAN Truck & Bus Deutschland GmbH.

Međugradski autobus MAN Lion's Intercity LE postavlja standarde u klasi niskog ulaza i uz minimalne ukupne troškove vlasništva. Najnoviji model autobusa MAN impresionira progresivnim, modernim izgledom koji se dobro uklapa u urbanu sliku modernog grada. Visok udio stakla i veliki stakleni krovni prozori propuštaju puno prirodnog dnevnog svjetla, stvarajući panoramski efekat. Zahvaljujući izdašnim staklenim površinama i integralnoj i laganoj konstrukciji, vozilo je značajno lakše i efikasnije. Moderan koncept rasvjete MAN Intercity LE sa direktnim, toplo bijelim LED osvjetljenjem također stvara ugodan, privlačan i moderan ambijent u putničkom prostoru.