Naslovnica Novosti Korištene VDL autobuske baterije će pokretati elektranu RWE Moerdijk

Korištene VDL autobuske baterije će pokretati elektranu RWE Moerdijk

346
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach je najavio da će se intenzivno korištene baterije iz njegovih električnih vozila ponovo koristiti u elektrani RWE u Moerdijku u sklopu Projekta Anubis. Ova zajednička inicijativa između dvije kompanije fokusira se na kružnu upotrebu sirovina kako bi se podržala tranzicija transportnog sektora na neto nulu.

Samo u Holandiji se očekuje da će više od 150.000 tona baterija biti dostupno za reciklažu svake godine od 2030. Trenutno su ove korištene baterije klasifikovane kao otpad i uglavnom se odvoze u postrojenja za reciklažu u inostranstvu. Nasuprot tome, Projekt Anubis uzima korištene baterije iz 43 električna VDL autobusa koji bi trebali biti zamijenjeni i koristit će ih u elektrani RWE. Paul van Vuuren, izvršni direktor VDL Bus & Coach rekao je: “U Projektu Anubis u početku koristimo baterije preuzete iz 43 električna VDL autobusa kojima upravlja Transdev u Ajndhovenu od 2016. godine. Ova vozila trenutno dobijaju nove i veće baterije, ali korištene baterije i dalje imaju dovoljno kapaciteta da se koriste u stacionarnim aplikacijama. U Evropi smo jedan od preteča u oblasti električnog javnog prevoza. Pružanje održivog kružnog rješenja za naše baterije dio je naše strategije. Međutim, njegova primjena i dalje zahtijeva mnogo novih znanja i razvoja. Zajedno s RWE-om ćemo stoga prikupiti mnogo podataka u Projektu Anubis kako bismo mogli još više doprinijeti da naše društvo učinimo još održivijim.”

43 baterije će biti spojene u jednu bateriju u RWE elektrani u Moerdijku kako bi se obezbijedio ukupan kapacitet skladištenja od 7,5 megavata. RWE također radi na projektima baterija u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u s ciljem povećanja kapaciteta pohranjenih baterija na 3 gigavata. Bart Kraayvanger, menadžer ZE i Facility Support Transdev Holandija rekao je: “U 2016. godini, zajedno sa VDL-om, napravili smo prve velike korake ka autobuskom prevozu sa nultom emisijom u Holandiji u Ajndhovenu. Veliki pionirski podvig, iz kojeg smo naučili mnoge važne lekcije. Sada smo ponovo uključeni u ove progresivne i velike razvoje u ponovnoj upotrebi baterija za autobuse.”