Naslovnica Novosti Italijanski Rampini predstavio svoj prvi autobus na vodik

Italijanski Rampini predstavio svoj prvi autobus na vodik

375
0
PODIJELI

Italijanski proizvođač autobusa, Rampini Carlo SpA, predstavio je svoj prvi električni autobus sa vodikom – Hydron u partnerstvu sa Loop Energy. Model je predstavljen na Next Mobility sajmu u Milanu koji je održan sredinom oktobra.

Ovaj model na vodik pridružuje se Rampinijevoj ponudi sa nultom emisijom, koja već uključuje električni autobus na baterije i 100% električni kamion za sakupljanje otpada. Ova vozila se proizvode otkako je Rampini odlučio da prekine proizvodnju dizelskih proizvoda 2018. godine. Predsjednik i izvršni direktor Loop Energy, Ben Nyland je rekao: “Rampini prednjači sa svojom posvećenošću prelasku s dizela i isporukom linije proizvoda za električna vozila. Lansiranje još jednog takvog autobusa od strane iskusnih proizvođača snažan je pokazatelj rastuće potražnje širom svijeta.”

Rampini je razvio Hydron na osnovu svog električnog modela sa baterijama. Međutim, novi model je opremljen rezervoarom za vodik od 10,8 kilograma i motorom na gorive ćelije Loop Energy S300 (30 kW) kako bi autobus mogao prijeći veću udaljenost s jednim punjenjem u odnosu na klasični električni model. Autobus od osam metara ima domet od 450 kilometara i može da preveze do 48 putnika.

Generalni direktor Rampinija, Fabio Magnoni, rekao je: “Veoma smo zahvalni na podršci Loop Energy-a na Next Mobility sajmu i doprinosu pri lansiranju našeg modela Hydron. Prije nekoliko godina odlučili smo se fokusirati na električne autobuse umjesto na dizel i interesovanje kupaca širom Evrope je bilo izuzetno. Ponuditi ovakav autobus znači da možemo isporučiti operaterima flote pouzdano i ekonomično rješenje bez štetnih emisija.”

Inače, interesantno je da su prvi električni autobusi u austrijskom Beču 2012. godine bili upravo autobusi kompanije Rampini.