Naslovnica Novosti Najveća remiza za e-buseve otvorena u Kataru

Najveća remiza za e-buseve otvorena u Kataru

426
0
PODIJELI

Najveća remiza za električne autobuse na svijetu svečano je otvorena u Kataru krajem oktobra. Remiza se nalazi u Lusailu, prostire se na površini većoj od 400.000 kvadratnih metara i sastoji se od 24 višenamjenske zgrade. Osvojila je Guinnessov svjetski rekord za najveću svjetsku stanicu električnih autobusa s kapacitetom od 478 e-autobusa, koja će podržavati javni prevoz tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru i pružiti posjetiteljima i javnosti jedinstveno zeleno iskustvo putovanja.

Manifestacija je iskorištena i da se predstavi flota električnih autobusa Yutong i to njih 741 koji su isporučeni ovog ljeta. Jedna od najvećih flota električnih autobusa na svijetu sada je spremna za rad tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva koje će se održati od 20. novembra do 18. decembra 2022. Narudžba za ukupno 1002 električna autobusa (plus usluga) potpisan je u novembru 2020. godine. Autobusima će upravljati Mowasalat, katarska kompanija za javni prevoz, koja pruža usluge javnog prevoza putnika.

Yutong je istakao da će Katarsko ministarstvo saobraćaja i kompanija Mowasalat ovlastiti Yutong da obavlja usluge upravljanja i održavanja remize Lusail nakon što ono službeno bude pušteno u rad, a Yutongov međunarodni tim za rad i održavanje bit će stacioniran u remizi kako bi pružio potpuno upravljanje životnim ciklusom električnih autobusa, kao što je PDI inspekcija, dnevno održavanje, dijagnoza kvarova, tehničko vodstvo, daljinska podrška itd.

Yutong Bus je postao prvi dobavljač električnih autobusa u Kataru, osvojivši neviđeno veliku narudžbu kineskih novih energetskih autobusa za međunarodni sportski događaj. Yutong će biti prva linija prevoza i služit će kao okosnica javnog prevoza tokom međunarodnog vrhunskog fudbalskog događaja, u kojem će električni autobusi činiti 25% ukupnih pratećih vozila.