Naslovnica Novosti Burgos i Martorell se odlučili za Solaris ekološke autobuse

Burgos i Martorell se odlučili za Solaris ekološke autobuse

259
0
PODIJELI

U posljednjih nekoliko sedmica završene su isporuke Solaris autobusa sa niskom i nultom emisijom u dva španska grada. EMT Burgos se odlučio za pet Urbino CNG autobusa, dok je Martorell odabrao dva najmodernija električna Urbino 8.9 LE.

EMT Burgos je uključio u rad pet ekoloških autobusa u svoj vozni park, od čega su tri 12-metarska Urbino 12 CNG, a preostala dva su zglobna Urbino 18 CNG. Na svečanoj ceremoniji puštanja u rad vozila učestvovali su gradonačelnik i vijećnik za mobilnost grada. Novoisporučeni autobusi Solaris imaju moderan sistem za pomoć vozaču Mirror Eye, koji vozaču pruža potpuniji, oštriji i detaljniji pregled radnih uslova od tradicionalnih retrovizora. EMT Burgos je ponovo ukazao povjerenje Solarisu, koji već ima ukupno 10 jedinica u svojoj floti. U prvoj isporuci 2020. godine grad je naručio četiri Urbino 12 CNG i jedan Urbino 18 CNG.

Skoro 30 gradova u Španiji već razvija moderan javni prevoz sa vozilima Solaris. Od sada je na taj listi i grad Martorell. Gradonačelnik Martorella je zajedno sa direktorom koncesione kompanije za gradski transport predstavio dva nova Solaris Urbino 8.9 LE electric autobusa. Električni autobusi bez štetnih emisija crpit će energiju iz baterija kapaciteta oko 100 kWh. Baterije su prilagođene punjenju male snage uz korištenje priključnog konektora kao i tehnologiju brzog punjenja. Svako vozilo nudi 21 sjedište. Autobusi će pružati uslugu na liniji sa potpuno nultom emisijom u gradu.

Solaris je prisutan u Španiji od 2010. godine i danas se preko 500 Solaris autobusa vozi kroz španske gradove. Značajno je da tri četvrtine njih ima pogon sa nultom ili niskom emisijom. Solaris je evropski lider u proizvodnji i prodaji ekološki prihvatljivih autobusa, a trenutno je i najveći proizvođač električnih autobusa kao i autobusa na vodik u Evropi.