Naslovnica Novosti Iveco Bus predstavio model Crossway LE Hybrid na FIAA Madrid

Iveco Bus predstavio model Crossway LE Hybrid na FIAA Madrid

376
0
PODIJELI

Iveco Bus je predstavio svoj novi Crossway Low Entry Hybrid na sajmu FIAA u Madridu. Vozilo je dostupno u verzijama s obnovljivim gorivom XTL (X-To-Liquid) i prirodnim plinom. Novi Crossway LE Hybrid, trenutno dostupan kao Klasa I za gradsku upotrebu i Klasa II za prigradsku vožnju. Model prikazan u Madridu je verzija duga 12 metara s 43 Lineo sjedišta i 2 sklopiva sjedišta za ukupni kapacitet do 71 putnika. Vrijedno je spomenuti da je Crossway LE Hybrid CNG dobitnik titule “Održivi autobus godine 2023.” u međugradskoj kategoriji. Prve isporuke počet će početkom 2023. godine, spomenuto je tokom prezentacije.

Iveco Crossway je neprikosnoveni evropski tržišni lider u svom segmentu s rekordnom proizvodnjom od gotovo 55.000 jedinica. S novim hibridnim modelima, dostupnima sa XTL obnovljivim gorivom i prirodnim plinom, brend dodatno proširuje svoju ponudu učinkovitih rješenja za prevoznike kako bi smanjili svoj ugljični otisak.

Električni pogon ima hibridnu tehnologiju razvijenu u bliskoj saradnji s globalnom tehnološkom kompanijom Voith. Opremljen je baterijom od 48 V povezanom s mjenjačem Voith DIWA NXT i provjerenim motorom Cursor 9. Mjenjač DIWA NXT kombiniran je s vršnim električnim rekuperacijskim motorom od 35 kW, koji djeluje kao pokretač i generator za povrat kinetičke energije akumulirane tokom faza usporavanja i kočenja, s visokoenergetskom LTO baterijom (48 V) postavljenom na krovu. Električni motor podržava Cursor 9 motor tokom faza pokretanja. Novo rješenje također ima funkciju Stop & Start. U potpunosti je u skladu sa standardom protiv prevrtanja R66.02 i ublažavanjem prednjeg sudara R29.03.

Stéphane Espinasse, voditelj prodaje i proizvoda Iveco Busa, rekao je: “Proširenje našeg asortimana za prigradske vožnje s novim Crossway LE Hybridom omogućit će prijevoznicima da iskoriste značajna smanjenja troškova energije i emisija CO2 u usporedbi s prethodnim generacijama. Ovo je daljnji korak u strategiji koju je, kao predvodnik u alternativnim pogonima, Iveco Bus usvojio kako bi pokrenuo energetsku tranziciju kroz kombinaciju tehnologija kako bi našim klijentima pružio izbor rješenja u skladu sa zahtjevima njihovih misija i operacija. Ovim novim uvođenjem dodatno jačamo sposobnost našeg brenda da pruži najširu održivu ponudu, uključujući prigradske modele, učvršćujući naše vodstvo kao jednog od ključnih igrača u segmentu u Evropi.”